Οι Αμερικανοί πληρώνονται όλο και περισσότερο για να μη δουλεύουν. Η αύξηση των αδειών μετ’ αποδοχών –συμπεριλαμβανομένων της οικογενειακής άδειας, της αναρρωτικής και των διακοπών– διευρύνει το χάσμα μεταξύ του αριθμού των ωρών για τις οποίες αμείβονται οι εργαζόμενοι και του αριθμού των ωρών που εργάζονται στην πραγματικότητα. Οι εργοδότες διευρύνουν τις αμειβόμενες παροχές για να διατηρήσουν και να προσελκύσουν εργαζομένους σε μια «σφιχτή» αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους χρησιμοποιούν τα νέα προνόμια καθώς προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ εργασίας, οικογένειας και υγείας.
Οι Αμερικανοί λαμβάνουν γενικά λιγότερες άδειες μετ’ αποδοχών και εργάζονται περισσότερες ώρες από τους συνομηλίκους τους σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί εργοδότες που συμβάλλουν στο να αλλάξει αυτό.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι εργοδότες προσφέρουν αμειβόμενη αναρρωτική άδεια στο 80% των εργαζομένων, από 67% που ήταν πριν από μία δεκαετία. Η αμειβόμενη άδεια διακοπών έφθασε στο 77% του εργατικού δυναμικού από 74%. Και οι οικογενειακές άδειες μετ’ αποδοχών σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα στο 27% από 12%.
Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μισό αιώνα, στο 3,4%, από πάνω από 7% που ήταν πριν από μία δεκαετία. Από τον Αύγουστο υπήρχαν επίσης περίπου 3,3 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Ο αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε στις 32,9 την εβδομάδα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 33,5 την εβδομάδα πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα από τους οικονομολόγους της Federal Reserve Bank της Ατλάντα, Lei Fang και John Robertson.
Οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν την αλλαγή της στάσης των εργαζομένων απέναντι στη δουλειά, ειδικά μετά την πανδημία. Και αυτό φαίνεται να συνεχίζεται παρά τη μικρότερη αύξηση των θέσεων εργασίας φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο θα μπορούσε τώρα να γίνει απαίτηση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.