Επίσημο χαρακτήρα λαμβάνει πλέον η δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου «πόλου» στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της «Ακτωρ ΑΤΕ» από την Intrakat. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Intrakat, μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του νέου κοινού φορέα θα αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και θα αφορά ένα χαρτοφυλάκιο 370 έργων υπό εξέλιξη. Ο συνδυασμένος κύκλος εργασιών του νέου ομίλου θα διαμορφωθεί σε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, απασχολώντας πάνω από 3.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της «Ακτωρ» από τον όμιλο Intrakat αφορούσε την καταβολή τιμήματος ύψους 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της «Ακτωρ» προς τον όμιλο «Ελλάκτωρ» θα αποπληρωθεί σταδιακά από την «Ακτωρ» με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οσον αφορά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας νωρίτερα εντός του έτους, ενώ τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Intrakat έχει αρχίσει να δημιουργεί και σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων μέσω ΣΔΙΤ.
Η εξαγορά της «Ακτωρ» αναμένεται να προσφέρει στην Intrakat την απαιτούμενη κατασκευαστική υποδομή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω και ασφαλώς να υλοποιήσει το σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο που συσσώρευσε το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα φυσικά με το αντίστοιχο υπόλοιπο και της «Ακτωρ». Οπως έχει αναφέρει στο παρελθόν και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, «η απόκτηση της “Ακτωρ” είναι μια ευτυχής επενδυτική ευκαιρία, η οποία θα επιτρέψει στην Intrakat να μεγαλώσει άμεσα το μέγεθός της και να επωφεληθεί από οικονομίες κλίμακας σε μια σειρά από έργα ανά την επικράτεια, όπου οι δύο εταιρείες έχουν κοινή συμμετοχή. Στα έργα που συμμετέχουμε ως μέλη κοινοπραξίας, είναι προφανές ότι δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς θα μπορούμε να κάνουμε κοινές παραγγελίες υλικών, να ενοποιήσουμε εργοτάξια. Επίσης, γνωρίζουμε τα περισσότερα έργα της “Ακτωρ”, καθώς είχαμε κι εμείς συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς κι έχουμε κάνει και τις σχετικές κοστολογήσεις για δικό μας λογαριασμό».
Οσον αφορά τη συνεργασία της Intrakat με την «Ακτωρ Παραχωρήσεις», διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να είναι αποκλειστικής φύσης. «Η “Ελλάκτωρ” θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να ζητάει τη συνδρομή μας για κάθε επιμέρους έργο που θα αναλαμβάνει η “Ακτωρ Παραχωρήσεις”. Εμείς από την πλευρά μας θα μπορούμε να αξιολογούμε τους εκάστοτε όρους συνεργασίας και να αποφασίζουμε ανάλογα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση και η κάθε πλευρά είναι ελεύθερη να αποφασίζει κατά το δοκούν», τονίζει ο κ. Εξάρχου. Η Intrakat έχει αρχίσει να δημιουργεί και σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς έως το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να έχει υπογράψει νέες συμβάσεις, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν δύο ΣΔΙΤ κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και το νέο κτιριακό έργο ΣΔΙΤ που έχει εξασφαλίσει η Intrakat, σε κοινοπραξία με την εταιρεία Redex του ομίλου Κοπελούζου και συμμετοχή 50%-50%. Ο λόγος για την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπ. Υποδομών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο αφορά την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων σε ιδιόκτητη έκταση του υπουργείου, επιφανείας 8,7 στρεμμάτων, κοντά στον σταθμό «Ρουφ» του προαστιακού.