Τα οικονομικά στελέχη των τραπεζών θα θεωρηθούν υπεύθυνα για τη συνεχιζόμενη αποτυχία του κλάδου να διαχειριστεί επαρκώς τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, διεμήνυσε η ΕΚΤ. Ειδικότερα, όπως επισήμανε σε ομιλία του ο Φρανκ Ελντερσον, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η ενίσχυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα σε ορισμένα τραπεζικά βιβλία «θέτει ολοένα και περισσότερο υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα των στελεχών που είναι υπεύθυνα γι’ αυτόν τον τομέα. Οι τράπεζες καθυστερούν πάρα πολύ να αντιμετωπίσουν τους κλιματικούς κινδύνους ως απειλή που μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά τους, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Οπως προειδοποίησε ο Ελντερσον, οι τράπεζες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου της ΕΚΤ για το κλίμα «θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο για κάθε μέρα που το θέμα παραμένει άλυτο».
Δανείστηκε φθηνότερα το ελληνικό Δημόσιο
Καλά πήγε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Δημόσιο άντλησε 200 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,76%. Εναν μήνα πριν, στην αντίστοιχη επανέκδοση του ίδιου ομολόγου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,34%. Το ερώτημα είναι γιατί γίνονται συνεχώς επανεκδόσεις του ίδιου χαρτιού σε μικρά ποσά, που προφανώς δεν έχουν στόχο να καλύψουν δανειακές ανάγκες. Οχι ότι είναι κακό, ειδικά αν πέφτουν οι αποδόσεις. Από περιέργεια ρωτάμε.
Η βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε. και το camembert
Για χρόνια η Ευρώπη παρέδωσε την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών στην Κίνα. Σήμερα που το Πεκίνο αποφάσισε να μειώσει τις εξαγωγές γαλλίου διαπιστώνει έντρομη ότι σχεδόν όλες οι βιομηχανίες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να το παραγάγουν έχουν βάλει λουκέτο εδώ και δεκαετίες. Κι αν έχει μείνει μία στη Βοιωτία, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», δεν είναι από τη διορατική βιομηχανική πολιτική της Κομισιόν. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ασχολείται με το εάν θα πρέπει να αλλάξει η συσκευασία του γαλλικού τυριού camembert.
Το 9,61% της Alpha ελέγχει η UniCredit
Στο 9,61% διαμορφώνεται το ποσοστό που ελέγχει η UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, μετά την εξαγορά άλλων 15 εκατ. μετοχών, πέραν αυτών που αγόρασε (211.138.299 μετοχές) μέσω του ΤΧΣ στις 13 Νοεμβρίου. Η αγορά από το ΤΧΣ έγινε στο 1,39 ευρώ ανά μετοχή και δεδομένης της εξέλιξης του όγκου των συναλλαγών η αγορά των επιπλέον μετοχών πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την πρόταση που υπέβαλε ο ιταλικός όμιλος προς το Ταμείο για την εξαγορά του ποσοστού (8,978%) που αυτό ήλεγχε στις 20 Οκτωβρίου, υλοποιώντας τη στρατηγική του για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ούτως ή άλλως. Ο ιταλικός όμιλος φέρεται προς το παρόν να κρατά το ποσοστό του κάτω από το κρίσιμο όριο του 10%.
Γυρίζει σελίδα η αλυσίδα Body Shop
Η Body Shop, η πρωτοποριακή κάποτε αλυσίδα προϊόντων ομορφιάς, πουλήθηκε για 207 εκατ. λίρες. Ο βραζιλιάνικος κολοσσός καλλυντικών Natura πούλησε την εταιρεία στον διεθνή ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο Aurelius με στόχο «να απλοποιήσει και να επαναπροσανατολίσει τις δραστηριότητές του». Το Body Shop, που ιδρύθηκε το 1976, έχει παρουσία σε 70 χώρες και αρχικά ξεχώρισε για την ηθική του στάση, πρωτοστατώντας ενάντια στις δοκιμές σε ζώα και σε κοινωνικά ζητήματα, με τους «πιστούς» του να επικρίνουν την απόφαση της ιδρύτριας Ανίτα Ρόντικ να πουλήσει την εταιρεία στη L’ Oréal για 652 εκατ. λίρες το 2006 ως προδοσία «ηθικών αξιών» της. Στη συνέχεια, η L’ Oréal πούλησε την εταιρεία στη Natura το 2017. Ο νέος ιδιοκτήτης, ο παγκόσμιος όμιλος ιδιωτικών μετοχών Aurelius, έχει επενδύσει σε μάρκες μόδας και αθλητικών ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Footasylum.