Ολοκληρώνεται η διάσωση της ΑΝΕΚ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Την Τετάρτη πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών ΑΝΕΚ και Attica Group προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία διάσωσης της πρώτης από τη δεύτερη. Η συμφωνία γεννάει έναν από τους μεγαλύτερους ακτοπλοϊκούς ομίλους παγκοσμίως, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της ΑΝΕΚ, όπως εξηγούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών με βάση τα έγγραφα που έχουν αναρτήσει προ των γενικών συνελεύσεων. Στην Κρήτη έχουν όμως ένα λόγο παραπάνω να είναι ικανοποιημένοι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τα πλοία του στόλου της Attica θα φορέσουν τα χρώματα της ΑΝΕΚ, ενώ παράλληλα θα γίνουν επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό όλου του στόλου της κρητικής εταιρείας, όπως για παράδειγμα με την εγκατάσταση πλυντηρίδων συγκράτησης θείου. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά, την Τετάρτη θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στις γενικές συνελεύσεις και να μη θεωρήσουν όλοι ότι τα πράγματα γίνονται αυτομάτως.

Στην Ελλάδα οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένει και η UniCredit ότι θα εμφανίσει η Ελλάδα φέτος αλλά και το 2024. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ιταλικού επενδυτικού οίκου, η ανάπτυξη στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, με δεύτερη την Πορτογαλία με 2,3% και τρίτη τη Γαλλία με ανάπτυξη 0,9%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κινηθεί στο 1,4%, όπως και στην Ισπανία, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες θα κινηθούν με ρυθμούς 1% και χαμηλότερα.  

Πιο «έξυπνο» γίνεται το gov.gr

Πιο… έξυπνη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να γίνει η πλατφόρμα gov.gr. Την Τρίτη, εκτός απροόπτου, πρόκειται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, να παρουσιάσει το AI.gov.gr, τη νέα γενιά του δημοφιλούς ιστοτόπου. Θα περιλαμβάνει ένα chatbot, το οποίο θα απαντάει σε ερωτήσεις που θα πληκτρολογούν οι πολίτες. Με τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα να υπερβαίνουν τις 1.600, το chatbot, εν είδει άτυπου ψηφιακού βοηθού, θα επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό τους.  

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,769 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης επιβεβαιώνουν τα καλά νέα που έδειξαν την περασμένη Τετάρτη τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το καθαρό  αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης ήταν πλεόνασμα 93 εκατ. ευρώ  έναντι ελλείμματος 6,399 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.  Το δε πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σε ταμειακή πάντα βάση, ήταν πλεόνασμα 5,769 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 859 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν 50,714 δισ. ευρώ έναντι 44.948 δισ. ευρώ πέρυσι.

Συστήνεται ειδική ομάδα για τις ΑΠΕ

Στη συγκρότηση ομάδας διοίκησης έργου προχωρεί το ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του ζητήματος που δημιουργείται με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Η ομάδα, με συντονιστή τον καθηγητή Σταύρο Παπαθανασίου, θα συντάξει εισήγηση προς την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για την ανάπτυξη και προσαρμογή του νομοθετικού, ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού διερευνήσει μια σειρά από παραμέτρους. Μεταξύ αυτών, τις δυνατότητες περιορισμού και περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και αποθήκευσης, σε συνδυασμό και με τη σκοπιμότητα αποζημίωσης επιμέρους κατηγοριών έργων για απώλεια εσόδων, τον προσδιορισμό του ρόλου των διαχειριστών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των ΦοΣΕ στην όλη διαχείριση των περικοπών ενέργειας, την εγκατάσταση μπαταριών πίσω από τον μετρητή σε σταθμούς ΑΠΕ, τις λύσεις για αναβάθμιση των δικτύων κ.ά.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT