Κίνα: Μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας

Κίνα: Μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας

Διεθνείς επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 25 δισ. δολάρια από κινεζικές μετοχές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από πρωτοφανείς μαζικές εισροές στις αρχές του έτους, που τον Ιανουάριο έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ, το ξένο κεφάλαιο εγκαταλείπει μαζικά την Κίνα. Τους τελευταίους μήνες οι ξένοι επενδυτές και τα ξένα funds κλείνουν εσπευσμένα τις θέσεις τους, καθώς επικρατεί εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων και την παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας που δεν φαίνεται να ανακάμπτει.

Εχει, έτσι, εγκαταλείψει την Κίνα και τους τίτλους της πάνω από το 75% των ξένων κεφαλαίων που εισέρρευσαν στη χώρα από την αρχή του έτους. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή των μαζικών εισροών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στην Κίνα στις αρχές του έτους, προεξοφλώντας πως η κινεζική οικονομία θα σημείωνε μεγάλη ανάκαμψη από τη στιγμή που έληξαν τα lockdowns και οι περιορισμοί στις κινήσεις ανθρώπων χάρη στο τέλος της πανδημίας.

Διεθνείς επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 25 δισ. δολ. από κινεζικές μετοχές, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το Πεκίνο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, έπειτα από αυτές τις μαζικές πωλήσεις κινεζικών τίτλων, οι αγορές κινεζικών τίτλων από ξένους επενδυτές έχουν τη μικρότερη αξία που έχει καταγραφεί από το 2015. Εν ολίγοις, τη μικρότερη αξία από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος που συνέδεσε την αγορά του Χονγκ Κονγκ με την αγορά της κινεζικής ενδοχώρας.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, διαπραγματευτές και αναλυτές εκτιμούν πως οι κινήσεις του Πεκίνου δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα έπρεπε να μην αγοράσουν κινεζικούς τίτλους μέχρις ότου ανακάμψει αρκετά η κινεζική οικονομία, ούτως ώστε να γίνει η κινεζική αγορά ανταγωνιστική έναντι των άλλων οικονομιών της περιοχής. Μιλώντας στους Financial Times, διευθυντικό στέλεχος επενδυτικής του Χονγκ Κονγκ τόνισε πως «αυτή τη στιγμή είναι καυτές οι αγορές σε Ιαπωνία, Ινδία, Κορέα και Ταϊβάν, αυτό είναι το πρόβλημα». Οπως εξήγησε ο ίδιος, επικρατεί η συλλογιστική «δεν χρειάζεται να είμαι στην Κίνα και όταν είμαι εκτεθειμένος στην Κίνα, αυτό κρατάει κάτω το χαρτοφυλάκιό μου».

Ετσι οι εισροές ξένων κεφαλαίων σε κινεζικούς τίτλους έφτασαν στις αρχές Αυγούστου στα 235 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 32,5 δισ. δολ., αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει κατά 77% στα 54,7 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 7,7 δισ. δολ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μαζικές πωλήσεις μετοχών, οδήγησαν φέτος σε πτώση άνω του 11% τον βασικό δείκτη τιμών στις αγορές Σαγκάης και Σεντζέν, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αγορές Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Ινδίας σημείωναν κέρδη από 8% έως 10%.

Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προτιμήσει τις αγορές της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, με τις καθαρές εισροές να φτάνουν στα 12,3 δισ. δολ. και τα 6,3 δισ. δολ. αντιστοίχως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Η Goldman Sachs προβλέπει, πάντως, πως ο δείκτης CSI 300 των μετοχών στη Σαγκάη και τη Σεντζέν θα έχει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους συγκεντρώσει κέρδη 17% σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάστασή του, χάρη στα αυξημένα κέρδη και τις αυξημένες αποτιμήσεις των κινεζικών επιχειρήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT