To πράσινο φως για την ενημέρωση των καταναλωτών από τους προμηθευτές σχετικά με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους έδωσε το ΥΠΕΝ με τη δημοσίευση χθες της πολυαναμενόμενης υπουργικής απόφασης, που εξειδικεύει τον μηχανισμό τιμολόγησης του ειδικού πράσινου τιμολογίου. Σύμφωνα με την απόφαση, η βασική τιμή προμήθειας θα αλλάζει ανά εξάμηνο, ενώ οι συντελεστές που λαμβάνονται υπόψη για την τιμολόγηση παραμένουν σταθεροί τουλάχιστον για τρεις μήνες. Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις. Η βασική καινοτομία του ειδικού τιμολογίου που επιβλήθηκε με νόμο, είναι ότι ο πάροχος θα αποτυπώνει στο τιμολόγιο ενιαία –μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων– την τελική τιμή προμήθειας ανά μήνα, κάτι που καθιστά εύκολα συγκρίσιμο το τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων για τους καταναλωτές.
Αίτημα πληρωμής δανείου του Ταμείου Ανάκαμψης
Το τρίτο αίτημα πληρωμής δανείου του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,84 δισ. ευρώ, υπέβαλε χθες στην Ε.Ε. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Προαπαιτούμενο για την υποβολή του αιτήματος ήταν η συμβασιοποίηση δανείων 3,52 δισ. ευρώ, πράγμα που επετεύχθη. Γενικά, το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς το επιτόκιο είναι ελκυστικό, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,93% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής σε 13,4 έτη.
Ενέκριναν την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica
Με συντριπτική πλειοψηφία, οι γενικές συνελεύσεις τόσο της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης όσο και της Attica Group ενέκριναν το σχέδιο συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, ανοίγοντας τον δρόμο για το τελευταίο βήμα πριν από τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ακτοπλοϊκούς ομίλους της Ευρώπης. Επιπλέον, θα παραμείνουν ζωντανά τα χρώματα και το εμπορικό σήμα της ιστορικής κρητικής εταιρείας, της οποίας οι μέτοχοι αποκτούν μετοχές στον νέο ενοποιημένο όμιλο.
«Κλείδωσε» η εξαγορά warrants του Δημοσίου
Τυπική υπόθεση φαίνεται ότι θα αποτελέσει η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Aegean στις 14 Δεκεμβρίου για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης και την απόκτηση του συνόλου των τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχει το Δημόσιο. Το διοικητικό συμβούλιο της Aegean έχει λάβει επιστολές από μετόχους που εκπροσωπούν άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου, με βάση τις οποίες προτίθενται να υπερψηφίσουν στην επικείμενη Γ.Σ. την απόκτηση των warrants. Η αεροπορική πρόκειται να καταβάλει 85,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων κτήσης μετοχών του Δημοσίου. Ειδάλλως, το Δημόσιο θα αποκτούσε 10,3% των συνολικών μετοχών της εταιρείας, απομειώνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων.
Εξελίξεις σε δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας
Δώστε και σώστε ή «βαρέλι δίχως πάτο»; Μένει να αποδειχθεί αν και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι πολύ αισιόδοξες. Χθες, λοιπόν, όπως πληροφορείται η στήλη, έφτασαν στην Avramar οι όροι των πιστωτριών τραπεζών για τη χορήγηση του δανείου των περίπου 20 εκατ. ευρώ, δάνειο που σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν κάποιοι οφειλέτες και, το κυριότερο, ότι ξεκινά πιο οργανωμένα η διαδικασία για την αναζήτηση αγοραστή. «Ουδέν σχόλιον», απαντά επισήμως η Avramar, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από πίσω δεν υπάρχουν εξελίξεις. Μάλιστα, οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να συζητήσουν με τον όποιο νέο επενδυτή «κούρεμα», όχι πολύ «γενναίο», της τάξης του 30%. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται η στήλη, φέρεται να επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και στην εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» για αναδιάρθρωση των χρεών της. Η εταιρεία κουβαλά χρέη από την προηγούμενη δεκαετία, με το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της να φτάνει στο τέλος του 2022 στα 115 εκατ. ευρώ.