Άρθρο Χρ. Λαζαρίδη στην «Κ»: Να το κοιτάξει!

Άρθρο Χρ. Λαζαρίδη στην «Κ»: Να το κοιτάξει!

Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μια βδομάδα νωρίτερα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μια βδομάδα νωρίτερα.

Δεν «απάντησε» ακριβώς. Βρήκε απλώς την ευκαιρία να εκφράσει την, κομματάκι «τοξική», αντιπάθειά του προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι φταίει ο ίδιος που η Ελλάδα χρειάστηκε 10 χρόνια να ξεπεράσει την κρίση των μνημονίων! Εγώ πάντως, δεν νομίζω ότι είναι εμπαθής άνθρωπος. Πιστεύω απλώς ότι κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζει, κάποια ίσως δεν τα καταλαβαίνει, ή τα έχει λίγο μπερδεμένα, και κάποια άλλα μάλλον τα έχει ξεχάσει.

Δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι την κριτική Σαμαρά για το πρώτο μνημόνιο –ότι ήταν λάθος– την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κορυφαίος τότε οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard! Μεταξύ άλλων οι πολλαπλασιαστές του ήταν λάθος. Kαι δημιουργούσε τριπλάσια ύφεση από αυτήν που προβλεπόταν! Οπως ακριβώς επέμενε εξαρχής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος ανέλαβε να διορθώσει τα λάθη – και τα κατάφερε.

Μεταξύ άλλων, ο Σαμαράς υπήρξε ο μόνος πρωθυπουργός σε μιαν υπερχρεωμένη χώρα, επί των ημερών του οποίου το χρέος μειώθηκε – και ως απόλυτο μέγεθος και ως «καθαρή θέση»…

Ο κ. Δρυμιώτης είναι φανερό ότι «δεν το έχει» με τα οικονομικά. Ας ανατρέξει στο Debt Sustainability Assessment (DSA) του ΔΝΤ, στα τέλη του 2014. Κι επειδή πάλι μπορεί να μην καταλάβει, ας ρωτήσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ή τον Γιάννη Στουρνάρα, ή τον Σταύρο Παπασταύρου, ή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – ο οποίος υπήρξε υπουργός του Σαμαρά τότε…

Ο κ. Δρυμιώτης «δεν το έχει» ούτε με την εξωτερική πολιτική. Αναρωτιέται –ως Κύπριος– «τι έχουμε επιτύχει εμείς στην Κύπρο με την υπερήφανη μαξιμαλιστικά στάση μας»; Περίεργο, αλήθεια: Επί δεκαετίες όλη η διεθνής κοινότητα –μόλις προχθές η ίδια η Κομισιόν– καταγγέλλει την Τουρκία για αδιαλλαξία. Και τώρα ο Κύπριος κ. Δρυμιώτης καταγγέλλει την ίδια την Κύπρο για… «μαξιμαλισμό»!

Εδώ δεν πρόκειται για το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο «πατριώτης». Απλά ο κ. Δρυμιώτης έχει ξεχάσει ότι η Κύπρος είναι θύμα εισβολής! Και η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο… Τα ξέχασε ο άνθρωπος, τι να κάνουμε;

Αλήθεια, πώς νιώθει σήμερα, που η Ελλάδα υπέγραψε (μη δεσμευτικό) «σύμφωνο φιλίας» με τη χώρα που –μεταξύ πολλών άλλων– αποτελεί κατοχική δύναμη στην Κύπρο;

«Σύμφωνα φιλίας» υπογράφονται όταν λύνονται προβλήματα. Οχι πριν! «Σύμφωνα φιλίας», ενόσω ισχύουν τα παράνομα τετελεσμένα –όπως στην Κύπρο, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.λπ.– σημαίνουν «ανοχή» απέναντι στα τετελεσμένα… Αυτό δεν το καταλαβαίνει ο άνθρωπος, τι να κάνουμε;

Κατά τη γνώμη του δεν φταίει η κατοχική δύναμη, αλλά το… θύμα της εισβολής – η ίδια η Κύπρος! Που αρνείται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής!

Ο κ. Δρυμιώτης όπως φαίνεται, δεν τα έχει μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά. Τα έχει και με όλες τις πολιτικές ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας που δεν δέχθηκαν έως τώρα τα τετελεσμένα της εισβολής. Κι αναρωτιέται, τι κερδίσαμε που δεν δεχθήκαμε να παραχωρήσουμε και την… υπόλοιπη Κύπρο! Γιατί αυτό θα συνέβαινε αν είχαμε δεχθεί, για παράδειγμα, το περιβόητο Σχέδιο Ανάν το 2004! Η Τουρκία θα νομιμοποιούσε πλήρως όσα ήδη κατείχε παρανόμως, από το 1974 – και θα αποκτούσε έλεγχο πάνω και στην ελεύθερη Κύπρο! Αλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας του, Λόρδος Hannay, παραδέχθηκε ύστερα από χρόνια ότι ήταν, όντως, φιλοτουρκικό!

Γι’ αυτό άλλωστε το Σχέδιο Ανάν το απέρριψε ο κυπριακός ελληνισμός με ποσοστό 76%!

Ο κ. Δρυμιώτης δεν έχει πρόβλημα μόνο με τον Σαμαρά σήμερα και με όλες τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου διαχρονικά… Τα έχει και με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του. Εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο επ’ αυτού. Μόνο μια συμβουλή: Να το κοιτάξει.

Απάντηση Ανδρ. Δρυμιώτη

Ημουν απολύτως βέβαιος ότι θα μου απαντούσε ο «his master’s voice». Το κείμενό μου γράφτηκε γιατί το αφεντικό του επανέλαβε «ότι δεν πρέπει να συζητάμε με πειρατές». Ο κόσμος μπορεί να κρίνει αν η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν επίσκεψη «πειρατή». Οπως έγραψα, ο Σαμαράς βιάστηκε να προκαταλάβει την επίσκεψη του Ερντογάν. Τώρα μετά την επίσκεψη θα περίμενε κανείς να είχε καταλάβει το λάθος του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT