Την επόμενη, δύσκολη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αφορά τους ενιαίους κανονισμούς ασφάλισης και συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ετσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, «το πρώτο πράγμα που θα γίνει με τη νέα χρονιά νομοθετικά, είναι οι ενιαίοι κανονισμοί». Πρόκειται για μια δύσκολη μεταρρύθμιση, καθώς αν και ο ΕΦΚΑ οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του, δεν το έχει πετύχει ακόμη. «Εχει γίνει αρκετά μεγάλη πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, για να αναφέρει ως παράδειγμα τις παροχές σε χρήμα (π.χ. επίδομα κηδείας). Οσο για τον δεύτερο μεγάλο τομέα στον οποίο απαιτείται ενοποίηση κανόνων, όπως είπε, είναι ο κανονισμός αναπηρίας.
Στη γραμμή εκκίνησης ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»
Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το έργο για την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 41,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε, από χθες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος διακήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού του έργου. Ο υπερυπολογιστής θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος σε σχέση με τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS.
Επιχορηγήσεις για έργα σε βιομηχανικά πάρκα
Χρηματοδότηση εξασφάλισαν, λίγο πριν από την εκπνοή του 2023, τα έργα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων (ΒΙΠΕ). Ενδεικτικά τα ΒΙΠΕ Πάτρας και Σερρών θα επιχορηγηθούν με 4,5 εκατ. ευρώ και 365.000 ευρώ αντίστοιχα. Η λίστα περιλαμβάνει τα βιομηχανικά πάρκα σε Πρέβεζα, Αλμυρό Μαγνησίας, Δράμα, Καρδίτσα, Σχιστό, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης. Τα έργα που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση υδάτων και τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων.
Η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών
«Φουντώνει» το ζήτημα της εύρεσης εργατικών χεριών από τρίτες χώρες, προκειμένου να απασχοληθούν σε κλάδους όπως οι κατασκευές, καθώς το 2024 θα αρχίσουν να ωριμάζουν μια σειρά από διαγωνισμοί που έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν και τα έργα. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό, μέσω του Πακιστανού υπουργού Επικρατείας Jawad Sohrab Malik, ότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα συνεχίζει τις επαφές και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο το πώς θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και το πού θα στεγαστούν και ασφαλώς το καθεστώς της επιστροφής τους στις χώρες τους.
Ανεκτέλεστα έργα 5 δισ. για Intrakat
Ξεκάθαρο «πρωταγωνιστή» είχε το 2023, σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτός ήταν ασφαλώς η Intrakat, η οποία ξεκίνησε τον χρόνο ως μία ανερχόμενη «δύναμη» του κλάδου, αλλά το ολοκληρώνει ως μία εκ των δύο ηγέτιδων, μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κατά τη διάρκεια του έτους, η εισηγμένη, υπό τη διοίκηση του κ. Αλ. Εξάρχου, κατ’ αρχάς συμφώνησε να εξαγοράσει την «Ακτωρ», σε μια συναλλαγή αξίας 214 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος σε μια σειρά νέων έργων, ιδίως στον τομέα των ΣΔΙΤ, όπως π.χ. στους διαγωνισμούς των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας. Τέλος, λίγο πριν εκπνεύσει το έτος, προέβη και σε στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο της ΔΕΗ, προχωρώντας σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την από κοινού ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ της Intrakat. Πλέον, ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.