Πώς θα μειωθεί η σύνταξη χηρείας ιδιωτικού τομέα

Πώς θα μειωθεί η σύνταξη χηρείας ιδιωτικού τομέα

Τα σενάρια που εξετάζονται για την εφαρμογή των μειώσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

H περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, βάσει του νόμου που ισχύει –αλλά δεν εφαρμόζεται για όλους– από το 2016, αναμένεται να θεσμοθετηθεί εκ νέου, με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Η οριστική απόφαση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, και ιδίως για το πώς και εάν θα αναζητηθούν αναδρομικά οι περικοπές, πρέπει να ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εντός του επόμενου διαστήματος, αφού αφενός το θέμα αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες, αφετέρου έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις.

Μάλιστα, αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η απόφαση για επίλυσή του εντός του καλοκαιριού δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να ανατραπεί μόνο εάν ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει άλλα νομοσχέδια που πρέπει να προπορευθούν και να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι. Η πλειοψηφία των εισηγήσεων, πάντως, θέλει το συγκεκριμένο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο να περνάει από τη Βουλή εντός του καλοκαιριού, περιλαμβάνοντας παράλληλα και θετικές διατάξεις, όπως μερική αναπροσαρμογή της κλίμακας για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Ειδικά στο θέμα των συντάξεων χηρείας, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχθεί σοβαρές πιέσεις, προκειμένου να αμβλύνει τη διάταξη που έχει ήδη εφαρμοστεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και να μειώσει τις αντιδράσεις που αναμένονται. Σύμφωνα με τον νόμο του 2016, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν –για μία τριετία μετά τον θάνατο του συνταξιούχου– ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία, το ποσό μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Στην πράξη, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, βέβαια, αφορά τις αναδρομικές περικοπές, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που κατατέθηκαν από τον ΕΦΚΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα. Με στόχο να αμβλύνει τις επιπτώσεις και κατά συνέπεια τις αντιδράσεις, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται πιθανά σενάρια, που αφορούν τόσο την εφαρμογή των περικοπών όσο και την αναδρομική αναζήτηση των υψηλότερων συντάξεων, όπως αυτές καταβάλλονται, χωρίς υπαιτιότητα του ασφαλισμένου.

Ετσι, για παράδειγμα, συζητείται το ενδεχόμενο, η περικοπή να συνδυασθεί με τη δυνατότητα επιλογής, από τον ίδιο τον δικαιούχο, σε ποια από τις δύο συντάξεις θα γίνεται. Στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα επιλέγεται η χαμηλότερη σύνταξη, στην οποία θα επιβάλλεται μείωση 50%. Αλλά και στο επίπεδο των αναδρομικών, συζητείται η πιθανότητα μερικής έκπτωσης στο ποσό που θα αναζητηθεί προς επιστροφή, όπως και πολλές δόσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι χηρείας.

Στο νομοσχέδιο, πάντως, του υπουργείου Εργασίας θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις, όπως αλλαγές στην κλίμακα βάσει της οποίας γίνεται η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ώστε να είναι δικαιότερη, παρεμβάσεις στο εργόσημο προκειμένου να περιοριστεί η κατάχρηση του μέτρου και να γίνει πιο εύχρηστο για εκείνους που πραγματικά το χρησιμοποιούν λόγω της φύσης της απασχόλησής τους, αλλά και αλλαγές στο αποθεματικό του ΤΕΚΑ, ώστε το νέο επικουρικό να ξεκινήσει την αυτόνομη επενδυτική δραστηριότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT