Γιάννης Παράσχης: «Δεν μας εκφράζουν φοβικές προσεγγίσεις που αποστρέφονται την ανάπτυξη»

Γιάννης Παράσχης: «Δεν μας εκφράζουν φοβικές προσεγγίσεις που αποστρέφονται την ανάπτυξη»

Ανακοινώθηκε το σύστημα αξιολόγησης «ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Υποδομές, διαχείριση προορισμών, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και βιωσιμότητα αποτελούν τις πέντε κεντρικές προτεραιότητες για τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σύμφωνα με όσα επισήμανε ο πρόεδρός του Γιάννης Παράσχης την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσής του.

«Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιδόσεις κατά την τρέχουσα σεζόν επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και την ανάγκη για σημαντική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις καθώς πορευόμαστε προς το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων –που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας– εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας».

Περιέγραψε ως μοναδική ευκαιρία την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ που οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση «για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης των προορισμών θυμίζοντας πως ο ΣΕΤΕ έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΟ), και ανέδειξε ως επιτυχημένο παράδειγμα το πρότυπο συνεργασίας του This is Athens and Partners. Ζήτησε μάλιστα τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των DMΟs η οποία χρήζει αλλαγής μοντέλου προκειμένου να περιλαμβάνει την ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών.

Αναφορικά με την απασχόληση αποκάλυψε πως ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την άμβλυνση της εποχικότητας, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων, με βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου των μετακλήσεων, «ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία». Επιπλέον, σημείωσε πως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των θέσεων εργασίας, του χρόνου απασχόλησης αλλά και τελικά στο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. 

Ο Γιάννης Παράσχης ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία αξιολόγησης της βιωσιμότητας του τουριστικού κλάδου που βαφτίστηκε «ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης των επιχειρήσεων. Ξεκινάει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις πριν το rollout του προγράμματος στη βάση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στόχο –αρχικά– τη μέτρηση 5 βασικών δεικτών: κατανάλωση ενέργειας, κατανάλωση νερού, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, εργασιακά θέματα, κοινωνικό αποτύπωμα. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εναέριες μεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, χερσαίες μεταφορές και τουριστικά γραφεία.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τον υπερτουρισμό σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή όλη τη συζήτηση για τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών και προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του» αλλά «δεν μας εκφράζουν συντηρητικές και φοβικές προσεγγίσεις που αποστρέφονται την ανάπτυξη».

«Οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως μια ανοιχτή, φιλόξενη χώρα με μέλλον στον τουρισμό και για τον λόγο αυτό δεν αφήνουμε νέα αρνητικά στερεότυπα να ανθίσουν στον δημόσιο διάλογο και απαντάμε με στοιχεία, τεκμηρίωση αλλά και ενσυναίσθηση, στα κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα». Υπογράμμισε επίσης πως «μπορούμε ακόμα να κάνουμε πολλές και ουσιαστικές βελτιωτικές κινήσεις για την ποιότητα των προορισμών μας». 

Αποκάλυψε ότι οι τουριστικές επενδύσεις το 2023 έφθασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από το 2019, αλλά προειδοποίησε πως «η συνέχιση της θετικής τάσης θα εξαρτηθεί από σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επενδύσεων». Ανέδειξε επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα αριθμητικά όπως το χωροταξικό για τον τουρισμό αλλά και φορολογικά ως κρίσιμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT