Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την τιμή του αερίου

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την τιμή του αερίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδο καταγράφουν το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας για «έκρηξη» ζήτησης για τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αλλά και του κρίσιμου ρόλου που πρόκειται να παίξει στην ενεργειακή μετάβαση.

Συγκεκριμένα, στην πορεία προς τη μείωση του παγκόσμιου ανθρακικού αποτυπώματος, το φυσικό αέριο αναμένεται να παίξει ρόλο μεταβατικού καυσίμου. Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη, ένα πεδίο που ανθεί αυτή την περίοδο, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, «η παγκόσμια ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί κατά το ένα τρίτο την επόμενη 10ετία, συνυπολογίζοντας τη ζήτηση για data center» και «το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο ως βασική πηγή ηλεκτρισμού». Μεταξύ 2024 και 2035, το φυσικό αέριο αναμένεται να προσθέτει 47 γιγαβάτ τον χρόνο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της σταδιακής στροφής προς καθαρές ενέργειες.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, η μητρική της Google, Alphabet, η Microsoft και η Meta, έχουν προχωρήσει πολύ στα σχέδιά τους για υποδομές data centers, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να μετατρέπεται σε αναγκαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της Goldman Sachs, το φυσικό αέριο μπορεί να παράσχει το 60% του ρεύματος που απαιτείται για τις υποδομές ΑΙ και η υπολειπόμενη ζήτηση να καλυφθεί από ΑΠΕ.

Βέβαια, στην πρόσφατη άνοδο των τιμών συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία και η περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι βασικοί προμηθευτές στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, ενόψει ενός καλοκαιριού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι τιμές μπορεί να ανέβουν περαιτέρω λόγω της αυξημένης ζήτησης για ψύξη στα σπίτια και τις προεργασίες στις βιομηχανικές μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT