Πιο έξυπνη από τον άνθρωπο η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2034

Πιο έξυπνη από τον άνθρωπο η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2034

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της SoftBank, που διαθέτει μεγάλη επιρροή στον κόσμο της τεχνολογίας.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σε δέκα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από τους ανθρώπους, εκτίμησε ο CEO της SoftBank, Masayoshi Son, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του.

Ο επιχειρηματίας, που διαθέτει μεγάλη επιρροή στον κόσμο της τεχνολογίας, παρουσίασε το όραμά του για έναν κόσμο με τεχνητή σούπερ νοημοσύνη, ή ASI (artificial super intelligence), όπως την ονόμασε. Μιλώντας αρχικά για την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI – artificial general Intelligence), όπως ονομάζεται η τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους, ο Son εκτίμησε ότι αυτή θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η AGI θα είναι από μία έως δέκα φορές πιο έξυπνη από τον άνθρωπο.

Με την τεχνητή γενική νοημοσύνη, η ανθρωπότητα δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο ζωής της, είπε ο Son κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της SoftBank, σύμφωνα με το CNBC. «Αλλά όταν πρόκειται για την ASI, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Με την ASI θα δείτε μια μεγάλη βελτίωση», ξεκαθάρισε.

Ο Son προέβλεψε ότι στο μέλλον διάφορα μοντέλα τεχνητής σούπερ νοημοσύνης θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως οι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό θα οδηγήσει σε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ιδιοφυΐα, εκτίμησε.

Ο ιδρυτής της SoftBank έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν επένδυσε στα πρώτα στάδια της Alibaba, πριν η κινεζική εταιρεία εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εχοντας το προφίλ ενός οραματιστή της τεχνολογίας, ο Son ίδρυσε, το 2017, το Vision Fund, ένα τεράστιο επενδυτικό fund που εστιάζει στη χρηματοδότηση εταιρειών τεχνολογίας. Ενώ ορισμένες από τις επενδύσεις του ήταν επιτυχημένες, υπήρξαν επίσης και πολλές αποτυχίες, όπως για παράδειγμα το «στοίχημά» του στην εταιρεία γραφείων κοινής χρήσης WeWork.

Το 2022, αφότου το Vision Fund εμφάνισε ζημίες-ρεκόρ, ο Son δήλωσε ότι η SoftBank θα μπει σε λειτουργία «άμυνας» και θα είναι πιο συντηρητική με τις επενδύσεις της. Το 2023 το Vision Fund σημείωσε νέες ζημίες-ρεκόρ, με τον Son να δηλώνει λίγο μετά ότι η SoftBank βγαίνει και πάλι στην «επίθεση», καθώς είναι ενθουσιασμένος με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Εκτοτε παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με την επιστροφή του στο προσκήνιο, την Παρασκευή, ο Son φάνηκε μάλιστα να αμφισβητεί τον ίδιο τον σκοπό της ζωής του. «Πριν από δύο χρόνια σκέφτηκα ότι γερνάω, το υπόλοιπο της ζωής μου είναι περιορισμένο, αλλά δεν έχω κάνει τίποτε ακόμη. Και έκλαψα τόσο δυνατά», είπε. Ομως πλέον θεωρεί ότι η αποστολή της SoftBank είναι η «εξέλιξη της ανθρωπότητας». Και αυτός, όπως είπε, είναι και ο δικός του σκοπός στη ζωή.

«Για ποιο λόγο ιδρύθηκε η SoftBank; Για ποιο λόγο γεννήθηκε ο Masa Son; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά νομίζω ότι γεννήθηκα για να φέρω την ASI. Είμαι πολύ σοβαρός γι’ αυτό», είπε ο Son.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT