Βρετανία: Ανάπτυξη, στεγαστικό, οι προτεραιότητες της Ρέιτσελ Ριβς

Βρετανία: Ανάπτυξη, στεγαστικό, οι προτεραιότητες της Ρέιτσελ Ριβς

Η νέα ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας υπόσχεται αναζωογόνηση της οικονομίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας περιέγραψε τη Δευτέρα την πολιτική που θα ακολουθήσει για την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με αιχμή την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

«Είχα επανειλημμένως επισημάνει ότι όποιος κέρδιζε τις γενικές εκλογές θα παραλάμβανε τις χειρότερες συνθήκες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που είδα τις τελευταίες 72 ώρες απλώς επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση», δήλωσε η νέα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στην πρώτη της σημαντική ομιλία ως υπουργός χθες. Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη για μεταρρύθμιση υπάρχει στο χωροταξικό πλαίσιο. Πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, η Ριβς διορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας από τον νέο πρωθυπουργό και επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Πριν από την πρώτη ομιλία της, χαρακτήρισε την οικονομική ανάπτυξη κομματική προτεραιότητα αλλά και «εθνική αποστολή». Η Ριβς πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε μια αξιολόγηση σχετικά με την κατάσταση των κρατικών δαπανών που κληρονόμησε από την προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Σχεδιάζει να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, πριν από τις θερινές διακοπές, την κατάσταση των κρατικών δαπανών που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός υπό την ηγεσία της δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο και η ίδια ανέφερε σήμερα ότι θα αποκαλύψει το σαφές χρονοδιάγραμμα «εν ευθέτω χρόνω». Στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται το χωροταξικό και το στεγαστικό, όπως δήλωσε. «Πρώτον, θα μεταρρυθμίσουμε το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο με διαβούλευση για μια νέα προσέγγιση του συστήματος σχεδιασμού με επίκεντρο την ανάπτυξη πριν από το τέλος του μήνα. Επιπλέον, θα αποκαταστήσουμε τους υποχρεωτικούς στόχους για τη στέγαση. Και από σήμερα τερματίζουμε την παράλογη απαγόρευση νέων χερσαίων αιολικών πάρκων στην Αγγλία», δήλωσε.

Η οικοδόμηση κατοικιών έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών, η οποία επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία που έχει περιορίσει διαχρονικά την προσφορά κατοικιών. Συνολικά 212.570 νέες κατοικίες ολοκληρώθηκαν πέρυσι υπό τη συντηρητική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το think tank Resolution Foundation διαπίστωσε στα τέλη Μαρτίου έλλειψη ποιότητας και ποσότητας στην αγορά κατοικίας παρά τις υψηλές τιμές.

Οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών ανέβηκαν την Παρασκευή εν μέσω προσδοκιών ότι η νίκη των Εργατικών θα δώσει νέα ώθηση στον κλάδο. Η παράταξη είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κατασκευάσει 1,5 εκατ. νέες κατοικίες (300.000 ετησίως), δηλώνοντας ότι δεν θα «φοβηθεί να κάνει πλήρη χρήση των εξουσιών παρέμβασης για την κατασκευή των σπιτιών, όπου χρειάζεται».

«Θα ξεκινήσει το χτίσιμο στη Βρετανία. Θα ξανακάνουμε τη βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί. Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε τη Δευτέρα η νέα υπουργός Οικονομικών.

«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η Βρετανία είναι ένας τόπος για επιχειρήσεις», δεσμεύτηκε η νέα ΥΠΟΙΚ. «Γνωρίζω ότι πολλές επιχειρήσεις αμφισβητούν τα τελευταία χρόνια εάν η Βρετανία εξακολουθεί να είναι ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Θέλω αυτό να αλλάξει, και με εμένα ως υπουργό Οικονομικών πιστεύω ότι θα αλλάξει», πρόσθεσε.

«Η υπ’ αριθμόν ένα αποστολή μας είναι να έχουμε την υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη στο G7, με καλές θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Ριβς στην ομιλία της.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς η Βρετανία αναρρώνει από μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους και μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πανδημία και τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αναζωπυρωμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Λονδίνο παλεύει επίσης να ανακτήσει τη λάμψη του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο με φόντο τις μειωμένες δημόσιες προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT