Ρεκόρ παραχωρήσεων τμημάτων παραλιών σημειώθηκε φέτος, με τον αριθμό τους να φτάνει τις 1.650, έναντι 1.200 που εκτιμούσαν αρχικώς οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την ίδια ώρα, όμως, έπεσαν βροχή και οι καταγγελίες, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πάνω από 10.000 έλεγχοι τον Ιούλιο από τις ίδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των τμημάτων παραλιών που πέρασαν σε χέρια ιδιωτών για αξιοποίηση βοήθησε το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Εκτός από τις 1.650 επιτυχείς παραχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξαν και 150 άγονες δημοπρασίες, είτε γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον, είτε γιατί ο αρχικώς ενδιαφερόμενος υπαναχώρησε. Συνήθως, πάντως, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στις ίδιες παραλίες όπου κηρύσσονται άγονες δημοπρασίες υπάρχουν άλλες επιτυχημένες. Για παράδειγμα, στην παραλία Καλό Λιβάδι Μυκόνου, όπου κατά την ηλεκτρονική δημοπρασία κηρύχθηκαν 2 άγονες θέσεις, υπάρχουν άλλες 5 επιτυχείς παραχωρήσεις. Επίσης, στην Αλμυρίδα Χανίων, όπου κηρύχθηκε άγονη μία θέση, υπάρχουν άλλες 9 υφιστάμενες παραχωρήσεις, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 40% της παραλίας. Επίσης, στην παραλία Φυρίπλακα Χανίων κηρύχθηκε άγονη μία θέση, όμως υπάρχει ήδη μια υφιστάμενη παραχώρηση, η οποία καλύπτει το 30% του επιτρεπόμενου προς χρήση αιγιαλού.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ελέγχθηκαν συνολικά πάνω από 1.100 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από 290 την τελευταία εβδομάδα. Η γενική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυμαίνονταν από την απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.
Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν συνολικά το 1.150.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι 7 περιοχές της χώρας που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
• Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.873 καταγγελίες σε 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 8 παραλίες και οι 53 επιχειρήσεις μόλις την τελευταία εβδομάδα.
• Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες σε 20 παραλίες και 58 επιχειρήσεις της περιοχής όπου διαπιστώθηκαν 12 παραβάσεις.
Ρεκόρ παραχωρήσεων τμημάτων παραλιών λόγω του νέου συστήματος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
• Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 873 καταγγελίες σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις.
• Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 754 καταγγελίες. Στα νερά Καλλιθέας και στο Φαληράκι διενεργήθηκαν και πτήσεις drones για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 14 παραλίες και 25 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις.
• Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Εχουν ήδη ελεγχθεί περί τις 450 καταγγελίες. Ενδεικτικά, στην Πάρο ελέγχθηκαν σχεδόν όλες οι καταγγελίες με αυτοψίες σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε περίπου 10 διαφορετικές παραλίες και 37 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε μόνο μία παράβαση. Η παράβαση εντοπίστηκε στην παραλία Κολυμπήθρες όπου διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού χωρίς σύμβαση και η Κτηματική Υπηρεσία εξέδωσε τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πράξη άμεσης απομάκρυνσης εντός 48 ωρών), πρόστιμο 51.000 ευρώ και οδηγίες στον δήμο για σφράγιση του χώρου. Σύμφωνα με έγγραφο της αστυνομίας, ο παραβάτης απομάκρυνε άμεσα τα ομπρελοκαθίσματα και αποδόθηκε το καταληφθέν τμήμα στο κοινό. Στην παραλία Αγία Αννα Καλαφάτη στη Μύκονο, σε συνέχεια αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 190.000 ευρώ σε επιχείρηση συμφερόντων του ιδίου επιχειρηματία που επέβαλε και η ΑΑΔΕ σφράγιση του χώρου του πριν από λίγες ημέρες.
• Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 352 καταγγελίες σε 4 παραλίες και 6 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν 5 διοικητικά μέτρα.
• Χανιά: Εξετάστηκαν 199 καταγγελίες σε 7 παραλίες και 19 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις.
Αναφορικά με τις απευθείας συμβάσεις των όμορων επιχειρήσεων, τα μισθωτήρια ξεπέρασαν τα 2.300, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι τιμές
Οσον αφορά τις τιμές που κατακυρώνονται στα τμήματα παραλιών, σύμφωνα με το ImedD Lab, για μίσθωση στη Λια της Μυκόνου, κάθε σετ ξαπλώστρας θα κοστίσει στον επιχειρηματία 2.436 ευρώ τον χρόνο. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται: «Σε δείγμα 3.950 μισθώσεων που εξετάσαμε από τα δεδομένα του MyCoast, εκ των οποίων οι 1.473 εκτιμάμε πως διενεργήθηκαν μετά την ψήφιση του νέου νόμου και οι 2.477 πριν, η διάμεση ποσοστιαία αύξηση στο αντίτιμο ανά τετραγωνικό μέτρο, των μισθώσεων που πραγματοποιήθηκαν με το νέο σύστημα εκτιμάται σε 18%».