Στην επιτάχυνση του προγράμματος υπογειοποίησης του δικτύου του προχωρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το mega project των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.
Προ ημερών ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε την υπογειοποίηση του δικτύου από την είσοδο του Λαυρίου μέχρι και τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καμάριζα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του διαχειριστή, το εναέριο δίκτυο της γραμμής του Λαυρίου, το οποίο τροφοδοτούσε την περιοχή της Αναβύσσου και διερχόταν από το δασικό τμήμα κατά μήκος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, έχει πλέον απενεργοποιηθεί, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ηλεκτροδοτήθηκε το νέο υπόγειο καλώδιο μήκους 6 χλμ. Ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί το πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου του, με προτεραιότητα τις περιοχές με δασικές εκτάσεις στις οποίες ο κίνδυνος εκδήλωσης βλαβών και πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η υπογειοποίηση του δικτύου υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς συγκριτικά με το παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπόγειο δίκτυο από 26.075 χλμ. το 2018 πανελλαδικά έφτασε στα 27.500 χλμ. το 2022 και έως το τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 έχει αγγίξει τα 29.531 χλμ. Το 2022 ο ρυθμός υλοποίησης νέου υπόγειου δικτύου ήταν διπλάσιος από αυτόν του 2019, με 158% αύξηση, ενώ και το 2023 ήταν διπλάσιος σε σχέση με το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 108%.
Σημειώνεται ότι στο επιχειρησιακό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ 2023-2030 έχει προβλεφθεί ποσό ύψους 267 εκατ. ευρώ για έργα υπογειοποιήσεων, μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Διασυνδέσεις με νησιά
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, τρεις υποψήφιοι κατέθεσαν προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου σε ό,τι αφορά τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά την ανάδειξη αναδόχων για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια & Εγκατάσταση υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το ΕΣΜΗΕ», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα, από οικονομικής άποψης, προσφορά. Και οι τρεις προσφορές αξιολογήθηκαν θετικά και τις επόμενες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ θα εκκινήσει τη β΄ φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη των αναδόχων. Η διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου ορίζεται στα έξι έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά που ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, που ακολουθείται και από άλλους Ευρωπαίους διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2025-2034. Οι κρίσιμες αυτές ενεργειακές υποδομές του διαχειριστή τερματίζουν την ηλεκτρική απομόνωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών και αυξάνουν την αξιοπιστία της τροφοδότησής τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.