Τις μελέτες για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο δρομολογεί η Energean μετά την επιβεβαίωση της δυνατότητας αποθήκευσης 3 εκατ. τόνων ετησίως από 1 εκατ. τόνους που προβλέπει η πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η απόφαση να δρομολογηθούν οι σχετικές μελέτες για την αύξηση της δυναμικότητας του έργου ελήφθη σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα στελέχη της Energean, της θυγατρικής της EnEarth, καθώς και της Halliburton, μιας από τις μεγαλύτερες τον κόσμο εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και προϊόντων προς τις βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα. Εως τώρα έχει επιβεβαιωθεί η αποθηκευτική δυναμικότητα του 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με το ενδιαφέρον της εγχώριας βιομηχανίας καθώς και βιομηχανικών μονάδων από γειτονικές χώρες για την αποθήκευση να είναι έντονο. Ηδη, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες (emitters).
Οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των εκπομπών CO2 και πραγματικές λύσεις για τις ελληνικές βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση διαχείρισης των ρύπων τους, το κόστος των οποίων θα μπορούσε να καταστεί μη διαχειρίσιμο εάν ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα αυξηθεί περαιτέρω. Η Ελλάδα απελευθερώνει ετησίως περίπου 33 εκατ. τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα, από βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι βιομηχανικές εκπομπές συγκεντρώνονται κατά βάση στην Κεντρική Ελλάδα, γύρω από την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου οι εκπομπές CO2 ανέρχονται σε 14,7 εκατ. τόνους ετησίως (εντός μιας ακτίνας 100 χλμ.). Αντίστοιχα, στη Βόρεια Ελλάδα, οι περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης συμβάλλουν με βιομηχανικές εκπομπές 5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα δέσμευσης 4 εκατ. τόνων. Πέραν του Πρίνου χρηματοδότηση έλαβαν τα έργα Iris της Motor Oil, Ifestos του «Tιτάν» και Olympus του «Ηρακλή», ενώ πρόσφατα πρόταση για χρηματοδότηση κατέθεσε και η HELLENiQ ENERGY, η οποία, εάν εγκριθεί, θα ανεβάσει το σύνολο σε περισσότερο από 4,5 εκατ. τόνους.
Το έργο του Πρίνου αποτελεί το μοναδικό ώριμο έργο μόνιμης γεωλογικής αποθήκευσης CO2 στη χώρα μας, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών της εγχώριας αγοράς, γι’ αυτό και η ΕΔΕΥΕΠ εξετάζει δυνατότητες αποθήκευσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία, οι οποίες διαθέτουν εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.