Τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είχαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2023-2024.
Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο ήταν το 2023 στην Ελλάδα 22.400 ευρώ, έναντι μέσου όρου 54.500 ευρώ, με μοναδική χώρα σε χαμηλότερη θέση τη Βουλγαρία με 21.600 ευρώ. Οπως επισημαίνει η Alpha Bank σε σχετική ανάλυση στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που δημοσιεύθηκε χθες, «η μέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων. Συνεπώς, η αύξηση του μέσου μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές οικονομίες κλίμακας, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και δυνατότητα επένδυσης σε νέους τομείς που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους».
Η έκθεση αναδεικνύει την κυριαρχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον: αντιπροσωπεύουν το 99,9% του αριθμού των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, το 84,6% της απασχόλησης (τον υψηλότερο στην Ε.Ε.-«27», με μέσο όρο 65,2%) και το 67% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, ΑΠΑ (τον 6ο υψηλότερο στην Ε.Ε., με μέσο όρο 53,1%.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις μάλιστα κατέγραψαν το 2023 τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε όρους πραγματικής ΑΠΑ, 3%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 1,6% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.-«27». Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, εξάλλου, η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό 5,7%, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., το 2024. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι η θετική αυτή επίδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζομένους), των οποίων η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 13,2% σε πραγματικούς όρους, ενώ στις μικρές και στις μεσαίες μειώθηκε.
Κατά τους αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονομολόγος: Παναγιώτης Καπόπουλος), στην αύξηση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλουν η αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και η ψηφιακή αναβάθμισή τους. Προς το παρόν, πάντως, η χώρα μας απέχει σημαντικά στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), ο οποίος παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.-«27», το 2023 μόλις το 43,3% των ΜμΕ παρουσίαζε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κατατάσσοντάς μας στην 24η θέση (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 57,7%). Επιπλέον, το 18,2% των ΜμΕ πραγματοποίησε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην Ε.Ε.-«27»), κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 16η θέση, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευσε το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΜμΕ (έναντι 12% στην Ε.Ε.-«27»).