Αν οι όμιλοι παγκοσμίου βεληνεκούς πρόκειται να προσθέσουν ακόμα έναν άγνωστο Χ στον κατάλογο με τους παράγοντες αστάθειας, που συνεχώς διογκώνεται, αυτός είναι το Μπανγκλαντές. Οι διαδηλώσεις μπορεί τώρα να κόπασαν, αφότου η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ παραιτήθηκε, εγκαταλείποντας τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου ζουν 170 εκατομμύρια άνθρωποι. Πάντως, η έκτακτη απομάκρυνσή της τη Δευτέρα μετά 15 χρόνια διακυβέρνησης, αφήνει τις πολυεθνικές εταιρείες, ιδίως εκείνες της βιομηχανίας ένδυσης, με πολλά εκκρεμή ερωτήματα. Οι δε μέτοχοι των παγκοσμίων ομίλων ταχείας μόδας, όπως είναι ο σουηδικός της Η&Μ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ειδικά για τις πολιτικές εξελίξεις. Το Μπανγκλαντές φιλοξενεί περίπου 1.000 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, όντας η τρίτη μεγαλύτερη χώρα διεθνώς στις εξαγωγές ενδυμάτων. Ωστόσο, η μετοχή της Η&Μ, αυτή του Levi Strauss και της Inditex, μητρικής της Zara, τη Δευτέρα εμφάνισαν μία πτώση μόλις 1%, ακόμη και εν μέσω ενός ευρύτερου και μαζικότερου κύματος πώλησης μετοχών σε όλον τον κόσμο, με το οποίο το Μπανγκλαντές δεν είχε κάποια σχέση. Εν τω μεταξύ, η λειτουργία των εργοστασίων είχε ήδη διακοπεί μετά τη βίαιη καταστολή φοιτητικών διαδηλώσεων, που οργανώνονταν επί μία εβδομάδα με αφορμή τις ποσοστώσεις θέσεων εργασίας και προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
Οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι η υψηλή εξάρτηση του Μπανγκλαντές από την κλωστοϋφαντουργία παρέχει κίνητρα για να διασφαλιστεί ότι τυχόν παρακωλύσεις στην παραγωγή είναι προσωρινές και μόνον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τα έτοιμα ενδύματα θα αντιπροσωπεύουν το 90% των ετήσιων εξαγωγών της χώρας, ύψους 55 δισ. δολαρίων το 2024. Τα αρχικά σημάδια του τι θα ακολουθήσει φαίνονται ενθαρρυντικά για τους ξένους επενδυτές. Ο στρατός δεσμεύεται ότι θα υπάρξει προσωρινή κυβέρνηση και ορισμένοι διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει ο βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης Μοχάμεντ Γιούνους ως επικεφαλής σύμβουλός της. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, ενώ οι προηγηθείσες απόπειρες του Μοχάμεντ Γιούνους να αναμειχθεί με την πολιτική δεν τελεσφόρησαν, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ μετέτρεψε το Μπανγκλαντές σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, αλλά το κόμμα της Σύνδεσμος Αουάμι ασκούσε την εξουσία σε συνθήκες μιας ολοένα και περισσότερο μονόπλευρης δημοκρατίας. Σήμερα το Εθνικιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Μπανγκλαντές μποϊκοτάρει τις εκλογές.
Αν και η Ουάσιγκτον επέκρινε τη διακυβέρνηση της Χασίνα Γουαζέντ, θεωρείτο ευρέως ότι ασκούσε την εξουσία με σταθερότητα έναντι των ριζοσπαστών ισλαμιστών, ενώ είχε ισχυρό σύμμαχο τη γειτονική Ινδία. Οι παγκοσμίου βεληνεκούς όμιλοι αντιμετωπίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο. Το Μπανγκλαντές αποτελεί έναν νέο άγνωστο Χ, που δεν παύει να προξενεί αβεβαιότητα.