Την ανακοπή της καθοδικής πορείας του πληθωρισμού ήρθε χθες μετά τη Eurostat να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώνοντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο του 2024 κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Αν και ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το 3%, το βέβαιο είναι ότι επιταχύνθηκε εκ νέου, καθώς τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε 2,3%. Υπηρεσίες και ενέργεια είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν τις νέες πληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές, πάντως, και στα τρόφιμα να παραμένουν υψηλές, χωρίς μάλιστα να λείπουν και οι σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής ακόμη και σε μηνιαία βάση, σε σχέση δηλαδή με όσα ίσχυαν τον Ιούνιο του 2024.
Σημαντικές ανατιμήσεις σε μηνιαία βάση σημειώθηκαν σε δημητριακά, νωπά λαχανικά, φρέσκο γάλα, γιαούρτι και ψάρια.
Αποκλιμάκωση των τιμών δεν διαφαίνεται εύκολα στο εγγύς μέλλον, δεδομένων των νέων εστιών έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και του συνεχιζόμενου πoλέμου στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα που ανεβάζει σημαντικά το κόστος των εμπορευμάτων. Εάν προστεθούν και οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση, είτε αυτό αφορά τις φυτείες καφέ στο Βιετνάμ είτε την πατατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, τότε γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο που θέλει τις τιμές να μην επιστρέφουν ποτέ στην προ του 2022 περίοδο.
Καθοριστικό ρόλο στην εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι ανατιμήσεις σε σειρά υπηρεσιών: κατά 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια, κατά 14% στα ασφάλιστρα υγείας, κατά 12,6% στα ξενοδοχεία, ενώ ισχυρή ήταν η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, 23,4%, έπειτα από μακρά περίοδο μειώσεων. Τα τρόφιμα, η στάθμιση των οποίων στη διαμόρφωση του πληθωρισμού είναι πολύ μεγάλη και το μερίδιό τους στις δαπάνες των νοικοκυριών το πλέον σημαντικό, σημείωσαν αύξηση τιμών κατά 2,4% από 2,1% τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο (56,7%), στα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων (8,6%), στα νωπά ψάρια (8,4%), στα δημητριακά (7,4%), στα σοκολατοειδή – γλυκά (4,1%), στα νωπά λαχανικά (3,5%). Μάλιστα, παρατηρούνται και κάποιες σημαντικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα σε μηνιαία βάση. Ετσι, τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024 αυξήθηκαν μεταξύ άλλων οι τιμές των δημητριακών κατά 6%, των νωπών λαχανικών κατά 6%, του φρέσκου γάλακτος κατά 2,1%, του γιαουρτιού κατά 2,5%, των ψαριών κατά 3,6%.
Μεγάλες ανατιμήσεις σε μηνιαία βάση παρατηρούνται και σε σειρά υπηρεσιών, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία ακρίβυναν κατά 7,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, αλλά και τα ξενοδοχεία με αυξήσεις των χρεώσεων κατά 3,5%. Αύξηση κατά 9,5% σημείωσε και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι, άλλωστε, που όλοι οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν όταν είδαν τους λογαριασμούς. Οι προβλέψεις σημειωτέον είναι δυσοίωνες και για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σε ετήσια βάση, βεβαίως, καταγράφονται ακόμη πιο σημαντικές ανατιμήσεις στις υπηρεσίες, τάση που επικρατεί συνολικά στην Ευρωζώνη, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο. Τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 18,4%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%, τα ασφάλιστρα οχημάτων κατά 5,6%, η διαμονή σε ξενοδοχείο κοστίζει 12,6% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές στην εστίαση έχουν αυξηθεί κατά 6,6%, ενώ ανατιμήσεις καταγράφονται στα δίδακτρα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από 2,8% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως 4% στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη και η επίσκεψη στο κομμωτήριο κοστίζει φέτος 4,9% περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι.