Εμφαση στη βιομηχανία δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Εμφαση στη βιομηχανία δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Νέο αναπτυξιακό νόμο, τον δεύτερο μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες

4' 29" χρόνος ανάγνωσης

Νέο αναπτυξιακό νόμο, τον δεύτερο μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Το αποτυχημένο όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων μοντέλο των 13 διαφορετικών καθεστώτων και οι νέοι, πιο αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που θα τεθούν από το 2025 στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Συμφώνου Σταθερότητας επιβάλλουν στόχευση σε πολύ πιο συγκεκριμένα αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και έμφαση στο κίνητρο των φοροαπαλλαγών και όχι σε αυτό των άμεσων επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα με τις αλλαγές που επεξεργάζεται στον αναπτυξιακό νόμο η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θέλει να δώσει το σήμα για την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, ενός παραγωγικού υποδείγματος που θα είναι βασισμένο κυρίως στη βιομηχανία και πολύ λιγότερο στον τουρισμό. Τα δύο βασικά στοιχεία του νέου αναπτυξιακού νόμου θα είναι η έμφαση στη βιομηχανία και στο κίνητρο των φοροαπαλλαγών, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ενίσχυση κυρίως μεγάλων επενδύσεων.

Ενδεικτικό της αποτυχίας του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, του 4887/2022, είναι ότι δύο χρόνια μετά τη θέσπισή του έχουν προκηρυχθεί μόλις τέσσερα από τα προβλεπόμενα 13 καθεστώτα, το «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» (δύο κύκλοι), το «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (δύο κύκλοι), το «Επιχειρηματικότητα 360» (ένας κύκλος) και το «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» (ένας κύκλος). Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επίκληση της μη μετατροπής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος έτσι ώστε να δέχεται αιτήσεις και για τα άλλα καθεστώτα, είναι μάλλον προσχηματική και ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να προκηρυχθούν τα υπόλοιπα καθεστώτα (Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, Νέο επιχειρείν, Καθεστώς δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, Επιχειρηματική εξωστρέφεια, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Μεγάλες επενδύσεις, Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας). Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες σε πληρωμές προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, ακόμη και του 3299/2004. Πέρα από το κλείσιμο των παλιών εκκρεμοτήτων το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί στην παρούσα φάση λύση για την ενίσχυση των σχεδίων που υπήχθησαν στο καθεστώς «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων», χωρίς να αποκλείεται η ανακατανομή πόρων. Στην οδό Νίκης επικρατεί αισιοδοξία ότι η λύση θα έχει δοθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των αρμοδιοτήτων του αφορά τον έλεγχο της αγοράς και των τιμών και μάλιστα όχι όλων των τιμών, περιλαμβάνουν ακόμη την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Η μεγάλη αυτή οριζόντια μεταρρύθμιση γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, καθώς απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία πολλών υπουργείων. Υπενθυμίζεται ότι η απλούστευση της αδειοδότησης είχε ξεκινήσει ως μνημονιακή υποχρέωση, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεργάζεται για το έργο αυτό με την Παγκόσμια Τράπεζα. Παρά τους νόμους που έχουν ψηφισθεί από το 2010 και μετά από όλες τις κυβερνήσεις, υπάρχουν ακόμη πεδία οικονομικής δραστηριότητας με μεγάλη γραφειοκρατία που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί στον κλάδο της βιομηχανίας έτσι ώστε να διευκολυνθούν υφιστάμενες και μελλοντικές επενδύσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να δώσει το σήμα για την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος που θα στηρίζεται στη βιομηχανία και λιγότερο στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της βιομηχανίας εντάσσεται μία ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία, αυτή της διευκόλυνσης της χωροθέτησης και της αδειοδότησης των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ), βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων. Τούτο γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, με το προηγούμενο να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια από τη θεσμοθέτησή του. Αιχμή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων είναι η Αττική λόγω των πολλών άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην εν λόγω περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στην Αττική υπάρχουν 26 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και 4 που αφορούν τη δραστηριότητα logistics, συνολικού εμβαδού 73.955 στρεμμάτων. Πρόκειται για άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Μαγούλα, Φυλή, Μέγαρα, Θριάσιο, Αυλώνα, Κορωπί, Παιανία, Ανοιξη, Μεταμόρφωση κ.α. Ενας άλλος λόγος που δίνεται έμφαση στην Αττική, κάτι που μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί και στο νέο χωροταξικό σχέδιο, είναι ότι πλέον λόγω των σύγχρονων τεχνολογιών οι μεταποιητικές δραστηριότητες θεωρούνται λιγότερο ρυπογόνες σε σχέση με το παρελθόν, όταν είχαν απαγορευθεί οι δραστηριότητες της λεγόμενης υψηλής όχλησης στο λεκανοπέδιο.

Η έμφαση που δίνεται στη βιομηχανία φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 16 ΒΙΠΕ και 4 επιχειρηματικά πάρκα με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 44,21 εκατ. ευρώ. Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν 17 υφιστάμενες δομές και 3 καινούργιες.

Τα υπό κατάρτιση νομοσχέδια έχουν συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του βιομηχανικού κλάδου, με τον κ. Θεοδωρικάκο να προβαίνει σε σχετικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΣΕΒ, του ΣΒΕ και άλλων συνδέσμων και επιμελητηρίων από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του. Αλλωστε, ο ίδιος επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι ο έλεγχος της αγοράς είναι μεν κρίσιμος, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι των αρμοδιοτήτων του.

Αντί επιλόγου: Το 2019 σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο τότε γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία είχε επισημάνει αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι δεν αρκεί ο τουρισμός για βιώσιμη ανάπτυξη και ότι απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις, κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης. Μένει να δούμε εάν έπειτα από μια οικονομική κρίση, την οποία ακολούθησαν μια πανδημική και μια πληθωριστική, το παραγωγικό μοντέλο επιτέλους θα αλλάξει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT