Ηπια άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Ιούλιο εμφανίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια παραπέμποντας σε μία βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι χρόνια παρά το γεγονός πως το 2023 αποτέλεσε έτος ρεκόρ.
Ωστόσο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, με προορισμούς όπως τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Μυτιλήνη να εμφανίζουν ισχυρότερη δυναμική από αυτή του συνόλου της χώρας ενώ άλλοι προορισμοί παραμένουν στάσιμοι και κάποιοι υποχωρούν.
Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 1,147 εκατομμύρια εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το νησί κινήθηκε δυναμικά ύστερα και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023 που είχαν οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή των τουριστικών ροών από το εξωτερικό.
Το νησί εμφανίζει βελτιωμένη επίδοση και για το σύνολο του πρώτου επταμήνου φέτος με περισσότερους από 2,76 εκατομμύρια τουρίστες και άνοδο της τάξης του 13,3%.
Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις και στα Χανιά τον Ιούλιο ενώ η Ζάκυνθος είδε ενίσχυση των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 4,6%. Οριακά υψηλότερα, κατά 1,9% κινήθηκαν οι ροές στη Σκιάθο.
Τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις ωστόσο συνεχίζει να καταγράφει φέτος η Μυτιλήνη, με τις διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο να παρουσιάζονται αυξημένες κατά 47,6% και από την αρχή του χρόνου κατά 48,4%.
Το άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας μετά τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας εξπρές για τους Τούρκους, η αύξηση των πτήσεων με τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες, η ανταγωνιστικά τιμολογημένη διαμονή στο νησί και οι σημαντικές προωθητικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει ο δήμος και η περιφέρεια αλλά και η Fraport Greece υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των αφίξεων.
Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η Μυτιλήνη παραμένει ακόμα ιδιαίτερα χαμηλά αγγίζοντας οριακά τους 100.000 ξένους επισκέπτες από την αρχή του έτους. Ακόμα και έτσι όμως είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι κατά τα προ την πανδημία ρεκόρ της.
Η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας 4,5 αστέρων εκτιμάται πως θέτει όριο στα περιθώριο ανάκαμψης του νησιού που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από το μεταναστευτικό και την κακή δημοσιότητα της διαχείρισής του την προηγούμενη δεκαετία.
Στα Δωδεκάνησα, η Κως κινείται σταθεροποιητικά με οριακά θετικό πρόσημο ενώ η Σαντορίνη είχε 341,4 χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο. Το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν το νησί αεροπορικά από την αρχή του έτους έφθασε τις 795,6 χιλιάδες, ακριβώς όσοι και πέρσι επισκέφθηκαν το νησί κατά το ίδιο διάστημα.
Η Θεσσαλονίκη είναι οριακά χαμηλότερα όπως και το Ακτιο, και η Σάμος τον Ιούλιο ενώ συνεχίζεται η «διόρθωση» στη Μύκονο.
Η ναυαρχίδα του τουρισμού των Κυκλάδων είδε φέτος τον Ιούλιο μείωση 5,2% των ξένων επισκεπτών (285.000 έναντι 300 χιλιάδων πέρσι) που την επισκέφτηκαν αεροπορικά. Οι ξένες αφίξεις από την αρχή του έτους έφθασαν τις 544 χιλιάδες, εμφανίζοντας πτώση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.