Τα ηλεκτρονικά βιβλία και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το γεγονός ότι η φορολογική διοίκηση έχει γνώση σε πραγματικό χρόνο των εσόδων και των εξόδων καθώς και του οφειλόμενου ΦΠΑ έχει «αναγκάσει» τους υπόχρεους να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις σε συντριπτικό βαθμό. Βέβαια, το γεγονός ότι πλέον μόνο όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις λαμβάνουν άμεσα τις επιστροφές φόρων χωρίς έλεγχο, έχει οδηγήσει στην αύξηση της συμμόρφωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ των οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Οπως προαναφέρθηκε, πιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που πληρώνουν εμπρόθεσμα 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν οι πληρωμές ΦΠΑ με ποσοστό που αγγίζει το 81%. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 δείχνουν τα εξής:
– ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 5,973 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%.
– Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 1,788 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.
– Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46%, καθώς από τα 884,70 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκαν τα 685,32 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε διαμορφωθεί στο 68,37% για να φθάσει στο 77,15% τον Μάιο.
Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, απορρίφθηκε το 68,18% των προσφυγών που έγιναν από φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Η αύξηση του ποσοστού των απορριφθεισών υποθέσεων είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων αποφάσεων από πλευράς διοίκησης αλλά και των ορθών πρακτικών από τον ελεγκτικό μηχανισμό, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου εξετάστηκαν 3.319 υποθέσεις, με τις 944 να γίνονται δεκτές εν όλω ή εν μέρει. Οι υπόλοιπες 2.263 απορρίφθηκαν, και 105 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν.
Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι από το 2013 (χρονιά που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η ΔΕΔ) έχουν υποβληθεί 91.323. Από το σύνολο των υποθέσεων εξετάστηκαν οι 87.738. Δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει 21.497 υποθέσεις, ενώ απορρίφθηκαν 47.430.
Επίσης, 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία, ενώ 15.053 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν.