H Κάμαλα Χάρις φυτεύει σπόρους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά μπορεί και να πλήξει θανάσιμα ορισμένες φυτείες κατά την εν λόγω διαδικασία. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ και νυν κυβερνήτης της Μινεσότας, Τιμ Γουόλς, περιγράφει την οικονομία ως κήπο και όχι ως ζούγκλα: φροντίστε τον αποτελεσματικά και θερίστε τους καρπούς. Η ατζέντα της Κάμαλα Χάρις, η οποία μόλις αρχίζει να διαμορφώνεται, εμπεριέχει μέτρα για την οικοδόμηση περισσοτέρων κατοικιών στη χώρα και την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών των τροφίμων. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή ανώτατων ορίων στις τιμές των αγαθών ενέχει τον κίνδυνο να αναθερμάνει τον πληθωρισμό. Σε ομιλία της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανέφερε πρωτοβουλίες για να στηρίξει την κατασκευή νέων κατοικιών. Περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό φορολογικών κινήτρων για κατασκευαστές και αγοραστές, παράλληλα με μέτρα ώστε οι πολιτειακές – τοπικές αρχές να εξορθολογίσουν τα δύσκαμπτα νομοθετήματα περί ζωνών. Από πολλές απόψεις οι ιδέες απλώς υπερισχύουν των προτεραιοτήτων του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Εχει ζητήσει δύο εκατομμύρια νέα σπίτια. Η Χάρις πιέζει για ένα εκατομμύριο ακόμη. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε τη συγκρότηση ταμείου 20 δισ. δολαρίων με στόχο να περισταλεί η γραφειοκρατία, ενώ η αντιπρόεδρος ζητεί διπλάσια κεφάλαια 40 δισ. δολαρίων. Αυτή η εστιασμένη στην προσφορά προσέγγιση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της, είναι λογική.
Η εστιασμένη στην προσφορά προσέγγιση, με ανέγερση τουλάχιστον 3 εκατ. νέων κατοικιών, είναι λογική.
Η χρόνια έλλειψη στέγης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, φθάνοντας στα 4,5 εκατ. σπίτια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αγορά Zillow. Η πλευρά της ζήτησης για το οικονομικό σκεπτικό της Κάμαλα Χάρις, ωστόσο, έχει περισσότερο ψηφοθηρική χροιά παρά αποτελεί μια υγιή πολιτική πρόταση. Αποσκοπεί στο να αναπτύξει ακόμη απροσδιόριστους τρόπους για να στοχεύσει την αθέμιτη «αύξηση των τιμών», ειδικά στα παντοπωλεία. Οποιοσδήποτε τέτοιος έλεγχος θα έπρεπε να εξετασθεί από το Κογκρέσο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάλογη με της δεκαετίας του 1970 τελεί εν τω γεννάσθαι, κυρίως λόγω του στασιμοπληθωρισμού ως απόρροια από τις επακόλουθες ελλείψεις και την αποθάρρυνση του ανταγωνισμού. Μια γενναιόδωρη επιδότηση 25.000 δολαρίων σε πολίτες που αγοράζουν πρώτη φορά σπίτι, ενδέχεται και πάλι να ενισχύσει τις τιμές. Η δε παρακίνηση του καταναλωτικού κοινού να ξοδεύει δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Επί παραδείγματι, η Κάμαλα Χάρις υπερασπίζεται την αναβίωση της διευρυμένης έκπτωσης φόρου για παιδιά, που θεσπίστηκε προσωρινά το 2021. Σε μόλις έναν χρόνο εφαρμογής της μειώθηκε η παιδική φτώχεια στο 5,2%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο στην Ιστορία.