Φονιάς, Μαρμίτα, Nissiopi, Johnnie’s Beer, Ικαριώτισσα, Λόλα, Noctua, Carpinus, Nema, Ftelos, Charma, Local Streets, Valia Calda, Xaos, Utopia, Iama, Pariani, Flaros, Katsika, Lazy Mules, Vambeer… O κατάλογος μοιάζει ατελείωτος, καθώς πάνω από 400 είναι οι ετικέτες των ελληνικών μικροζυθοποιιών, με ευφάνταστες συχνά ονομασίες. Μπορεί πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των ζυθοποιιών στην Ελλάδα να ήταν μόλις 20, τώρα όμως είναι σχεδόν τετραπλάσιος, καθώς υπερβαίνουν τις 75 και πλέον βρίσκονται σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπως στη Σαμοθράκη, ή σε περιοχές με παράδοση στην παραγωγή ούζου, όπως η Λέσβος.
Ο Φονιάς δεν είναι μόνον ο γνωστός καταρράκτης στη Σαμοθράκη, αλλά και μάρκα μπίρας που παράγεται κοντά στην Καμαριώτισσα, την πρωτεύουσα αυτού του ιδιαίτερου νησιού. Η Νησιώπη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νησίδα της Λέσβου και βρίσκεται στο Σίγρι, γνωστό κυρίως για το απολιθωμένο δάσος, εκεί όπου βρίσκεται και η ομώνυμη μικροζυθοποιία η οποία παράγει τις πρώτες μπίρες του νησιού πλέον και στη Μυτιλήνη, αφού μέχρι πρόσφατα οι ιδρυτές της εφήρμοζαν τη λεγόμενη νομαδική ζυθοποίηση (σ.σ. πρόκειται για την περίπτωση που βράζεις τη συνταγή σου σε ένα ζυθοποιείο, χωρίς αυτό να σου ανήκει), παράγοντας την μπίρα τους στη Μικροζυθοποιία Χίου. Την πρακτική αυτή, της νομαδικής ζυθοποίησης, ακολουθούν αρκετοί ακόμη ζυθοποιοί στην Ελλάδα, κυρίως από νησιά, καθώς η ενασχόληση με την παραγωγή μπίρας απαιτεί και αρκετά χρήματα.
Μικροζυθοποιίες υπάρχουν ακόμη και μέσα στην Αθήνα, από τα νότια προάστια, όπως η Sourmena Brew (επίσης νομαδική), η οποία ξεκίνησε την περίοδο του lockdown, έως τα βόρεια, όπως η Ζυθοποιία Αναστασίου σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους στο Χαλάνδρι.
Το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 4,22 εκατ. εκατόλιτρα από 3,75 εκατ. εκατόλιτρα το 2013.
Ποια είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα; Συχνά πρόκειται για απαστερίωτες, αφιλτράριστες μπίρες με πιο ιδιαίτερη γεύση που καταναλώνονται κυρίως ως ποτό, παρά ως συνοδευτικό του φαγητού. Αρκετές από αυτές έχουν βρει τον δρόμο τους προς το ράφι και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με το μεγαλύτερο άνοιγμα προς αυτή την κατηγορία να έχει γίνει εδώ και χρόνια κυρίως από την αλυσίδα «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενώ σε ό,τι αφορά το κανάλι της εστίασης τις βρίσκει κάποιος συχνά μόνο σε καταστήματα στον τόπο παραγωγής τους. Πολύ πιο εύκολα βρίσκει κάποιος αρκετές από αυτές τις μπίρες σε ηλεκτρονικά καταστήματα.
Τα τελευταία χρόνια κάποιες από τις συγκεκριμένες μπίρες αποτέλεσαν στόχο εξαγοράς μεγαλύτερων ομίλων. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων (μπίρα Νήσος), το 35% της οποίας αποκτήθηκε το φθινόπωρο του 2023 από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Carlsberg. To 2022 η Μικροζυθοποιία Siris, που ιδρύθηκε στις Σέρρες το 2014 και έγινε γνωστή από την μπίρα Voreia, εξαγοράστηκε από τον όμιλο Φώτου Φωτιάδη, που δραστηριοποιείται κυρίως στην εμπορία ποτών σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία. Ας σημειωθεί ότι αγοραστής αναζητείται για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ενώ πληροφορίες θέλουν κορυφαία ζυθοποιία να ενδιαφέρεται για την εξαγορά συγκεκριμένης μικροζυθοποιίας. Από την άλλη, μια εταιρεία, η οποία μέχρι τώρα είχε ετήσια παραγωγή κάτω από 200.000 λίτρα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα), ετοιμάζεται να αλλάξει κατηγορία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2022), η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 4,22 εκατ. εκατόλιτρα από 3,75 εκατ. εκατόλιτρα το 2013. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ πλέον υπολογίζεται πως το 60% της κατανάλωσης γίνεται στη λεγόμενη «κρύα αγορά» (καφεστίαση).
Το 2023 συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση (εξαιρουμένης της Ελλάδας) παρήχθησαν 34,3 δισ. λίτρα μπίρας, με μεγαλύτερους παραγωγούς τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.