Εάν δεν ήταν ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, η αυστραλέζικη Easy Signs, η οποία κατασκευάζει επαγγελματικά πανό και διαφημιστικές εγκαταστάσεις, θα προσελάμβανε δεκάδες άτομα για το εργοστάσιό της στην Αλεντάουν της Πασαντίνας και θα ετοίμαζε ένα δεύτερο στις δυτικές ΗΠΑ με επιπλέον 100 θέσεις εργασίας. Αν και οι δραστηριότητές της στη χώρα αναπτύσσονται θεαματικά κατά 70% ετησίως, αυτή τη στιγμή «παγώνει» τα σχέδια επέκτασής της. Τα πανό της τοποθετούνται σε βάσεις αλουμινίου κινεζικής κατασκευής, οπότε πλέον υπόκεινται σε δασμούς έως και 365%, αφ’ ης στιγμής τους αποφάσισε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τους συνέχισε ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν. Εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, το κόστος των εισαγόμενων εξαρτημάτων θα διογκωθεί κι άλλο. Ο ίδιος απειλεί με πρόσθετους δασμούς 60% και πλέον σε άπαντα τα κινεζικά αγαθά και 10% συλλήβδην σε όλες τις εισαγωγές. «Η άποψη αυτή είναι αδιαμφισβήτητα τρομακτική και η βιωσιμότητα δείχνει εντελώς αβάσιμη για μας», τόνισε ο Αντι Φράιερ, συνιδρυτής της Easy Signs.
Εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, οι πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρότερα προβλήματα είναι μεγάλες.
Στο πλαίσιο συνεντεύξεων με 20 και πλέον εκπροσώπους της αμερικανικής μεταποίησης, του λιανεμπορίου και της ναυτιλίας, πολλοί παραδέχθηκαν ότι αναβάλλουν τις επενδύσεις και τα σχέδιά τους για επέκταση, δεδομένης της αβεβαιότητας για τους δασμούς. Εάν αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ, οι πιθανότητες να εμφανιστούν σοβαρότερα προβλήματα είναι μεγάλες. Πολλοί πιστεύουν ότι και στην περίπτωση της Κάμαλα Χάρις οι εμπορικές διενέξεις με το Πεκίνο θα συνεχιστούν, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν οι αμερικανικοί όμιλοι. «Οι εταιρείες έχουν αποφασίσει πως, ανεξαρτήτως προέδρου, οι δασμοί στην Κίνα θα εξακολουθήσουν την ανοδική πορεία τους», δήλωσε ο Μαντίπ Σινγκ, του οποίου η εταιρεία Via Indigos συνδέει αμερικανικά εργοστάσια με προμηθευτές στην Ινδία.
Πρόσφατα τον προσέγγισε κατασκευάστρια συσκευών καθαρισμού αέρα, που επιθυμούσε τη μεταφορά της παραγωγικής της βάσης από την Κίνα στην Ινδία, ώστε να δράσει προληπτικά. Τόσο επί Τραμπ όσο και επί Μπάιντεν ο στόχος των δασμών ήταν να επαναφέρουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Αν και η πολιτική αυτή εξανάγκασε τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, συνέβαλε στο να μετατοπίσει τη διαδικασία στο Βιετνάμ, στην Ινδία και το Μεξικό, που διαθέτουν φθηνά εργατικά χέρια. Ορισμένες επιχειρήσεις οργανώνουν τα αποθέματά τους, αυξάνοντας τις εισαγωγές, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Project44, που παρέχει λογισμικό διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Αλλες, τέλος, σκληραγωγημένες από το ασταμάτητο χάος της προμηθευτικής αλυσίδας, τηρούν στάση αναμονής, όπως ο Σαμ Σάκλτον με εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.