Eχει παρέλθει ένας χρόνος από τότε που ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς συνυπέγραψε την έκκληση του G7 για μείωση της έκθεσης στην Κίνα και του κινδύνου που αυτή συνεπάγεται.
Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Politico, τώρα το Βερολίνο αρχίζει να αντιδρά στις προκλήσεις του Πεκίνου και να διαμηνύει στην κινεζική ηγεσία πως έχει τελειώσει η εποχή της Αγκελα Μέρκελ και της πολιτικής τού «πάνω από όλα οι επιχειρήσεις».
Ομως ο κλάδος της γερμανικής οικονομίας που κυριολεκτικά έχει στυλώσει τα πόδια και ανθίσταται σε οποιαδήποτε σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου προς την Κίνα είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς γι’ αυτές διακυβεύονται πολλά και δεν θα ήθελαν να χάσουν την κινεζική αγορά. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας και των εξαγωγών της, και η Κίνα συνεχίζει να είναι η πιο σημαντική αγορά τους παρά την εμφάνιση εγχώριων ανταγωνιστών της στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Γι’ αυτό και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως η Volkswagen και η BMW, αρνούνται να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης της έκθεσής τους στην Κίνα μολονότι βλέπουν ήδη τις πωλήσεις τους να μειώνονται στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της Volkswagen στην Κίνα μειώθηκαν κατά 19% το β΄ τρίμηνο του έτους και της BMW κατά 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η Κίνα είναι η σημαντικότερη αγορά για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οπως επισημαίνει ο Νόα Μπάρκιν, σύμβουλος και εμπειρογνώμων του ερευνητικού ομίλου Rhodium Group, «στη Γερμανία υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα όσα λέγονται για μείωση της έκθεσης στην Κίνα και τις πραγματικές κινήσεις της χώρας».
Τονίζει πως για τον ίδιο λόγο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σολτς, είναι απρόθυμοι να επιδείξουν σκληρή στάση προς την Κίνα, πολλώ δε μάλλον τώρα που έχει αποδυναμωθεί η γερμανική οικονομία.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχει δηλώσει από τον Μάιο ότι το Βερολίνο έχει διδαχθεί από τα λάθη του, όπως η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, γι’ αυτό και θα αντισταθεί στην κινεζική αγορά.
Την ίδια στιγμή, όμως, συμπλήρωσε ότι «δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, να είμαστε τόσο εξαρτημένοι ώστε να μην μπορούμε να χαράξουμε εξωτερική πολιτική, αλλά δεν σκοπεύουμε να αποσυνδέσουμε την οικονομία μας από την Κίνα».