«Σήμα» για νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών δίνει ο οίκος αξιολόγησης S&P, υπογραμμίζοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μειώνει τις προκλήσεις για τον κλάδο σε σχέση με αυτές με τις οποίες είναι αντιμέτωπα άλλα τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σε νέα ανάλυσή του ο οίκος, έπειτα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών και ενόψει της συνέχισης των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποκομίζει τα οφέλη των ευνοϊκών πιστωτικών συνθηκών, αλλά οι προοπτικές για το 2025 είναι δύσκολες, κυρίως λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης που αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα, διαμηνύοντας με σαφή τρόπο ότι θα ακολουθήσουν νέες αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους.
Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά εξακολουθούν να είναι αρκετά ευνοϊκές, καθώς η καθυστέρηση στις μειώσεις των επιτοκίων υποστήριξε τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NIM), η ποιότητα του ενεργητικού δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά και η σταθερότητα των καταθέσεων παραμένει, αν και τα beta καταθέσεων συνεχίζουν να αυξάνονται, επισημαίνει ο οίκος.
Η κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή το 2024-2025, όπως εκτιμά η S&P, αλλά η αύξηση των κερδών θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως αναφέρει, σε μεμονωμένο επίπεδο οι προοπτικές των τραπεζών διαφέρουν σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αποκλίνουσες προσδοκίες για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Η πιστωτική ζήτηση δεν είναι ασθενής σε όλες τις χώρες, ενώ οι συνδυασμένες επιδράσεις των spreads των περιουσιακών στοιχείων και της αντιστάθμισης στις τάσεις των καθαρών επιτοκιακών εσόδων θα διαφέρουν σημαντικά στα εθνικά τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν αισιόδοξες για το περιβάλλον της κερδοφορίας την περίοδο 2024-2025, αλλά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα λειτουργικά έξοδα έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο.
Οι επενδυτές, όπως τονίζει, θα θέλουν να δουν πού θα προσγειωθούν τα ομαλοποιημένα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών όταν ολοκληρωθούν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2025, πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες τις πιέσεις κόστους και σε ποιες τράπεζες θα αποδυναμωθεί περισσότερο η ποιότητα του ενεργητικού.
Λαμβάνοντας υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς, η S&P αναμένει ότι οι τράπεζες θα τρέξουν να ολοκληρώσουν τα σχέδια χρηματοδότησης της αγοράς για το 2024 τις επόμενες εβδομάδες.
Με βάση και τα παραπάνω, οι προκλήσεις γύρω από την κερδοφορία των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών το 2025 είναι ξεκάθαρα πολλές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις τράπεζες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά όχι για τις τράπεζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, όπως τονίζει ο οίκος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη σ’ αυτές τις χώρες θα είναι πιθανότατα ισχυρότερη, στηρίζοντας την ενίσχυση των μεγεθών των τραπεζών.
Πάντως, η βαθμολογία που δίνει η S&P για τις προοπτικές του συνόλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου παραμένει θετική, όπως σημειώνει, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες της περιφέρειας.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, ο κλάδος θα επωφεληθεί από τις περαιτέρω πιθανές βελτιώσεις στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς και των τραπεζών της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας, όπως σημείωσε, τη βελτιωμένη ανθεκτικότητά τους.
Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω αναβαθμίσεις θα λάβει υπόψη, όπως επισημαίνει, τις μακροοικονομικές τάσεις –που συνδέονται με οικονομικούς παράγοντες, το δημόσιο χρέος και τα χαρακτηριστικά του ισολογισμού των τραπεζών– και την τάση των τραπεζών να αυξάνουν τις διανομές των μετοχών έπειτα από περιόδους υπεραπόδοσης.