Τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε το σχέδιο «Ηρακλής» στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, με αφορμή τα πέντε χρόνια από την εισαγωγή του, το 2019, από το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο παραλληλισμός του προγράμματος προστασίας ενεργητικού με τους άθλους του Ηρακλή της ελληνικής μυθολογίας, μπορεί να υπογραμμίσει ακριβώς τη δυσκολία αυτού του έργου.
«Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί για τον θάνατο της γυναίκας και των παιδιών του, ο Ηρακλής ανέλαβε να βγάλει εις πέρας δώδεκα σχεδόν αδύνατες προκλήσεις. Παρά τις πιθανότητες εναντίον του, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα καθήκοντα και έγινε η επιτομή του ηρωισμού. Στη σύγχρονη Ελλάδα, ο.. Ηρακλής επιφορτίστηκε με έναν δέκατο τρίτο άθλο, αυτόν της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών της», επισημαίνει ο οίκος.
Η DBRS, η οποία σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει και την προγραμματισμένη δεύτερη αξιολόγησή της για την Ελλάδα για το τρέχον έτος, τονίζει ότι ο «Ηρακλής» συνέβαλε στη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν φτάσει το 2017 και τα 103,8 δισ. ευρώ ή το 49,1%.
Με 17 συναλλαγές από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα συνολικά 19,2 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, με το ανεξόφλητο υπόλοιπο να διαμορφώνεται σε 17 δισ. ευρώ. Η μείωση ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 11,5% δείχνει ότι η πλειονότητα των επιχειρηματικών σχεδίων δεν έχει ακόμη εκπονηθεί.
Το πρόγραμμα έχει παραταθεί αρκετές φορές και η τρέχουσα τρίτη παράταση του «Ηρακλή» είναι πολύ πιθανή, εκτιμά ο οίκος. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να ενισχύσει τις εγχώριες τράπεζες με τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο “Ηρακλής ΙΙΙ” θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος κρατικών εγγυήσεων», όπως επισημαίνει ο Βασίλης Παναγούλης, αναλυτής του οίκου στον τομέα των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τώρα, και δεδομένων των μεγάλων ποσών μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να διαχειριστούν, το επίκεντρο μετατοπίζεται πλέον στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και την ικανότητά τους να αποδώσουν, όπως προσθέτει.