Μείωση σε σχέση με το υψηλό των προηγούμενων μηνών παρουσίασε τον Αύγουστο ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, φθάνοντας τις 3.031 νέες αιτήσεις και τις 2.338 υποβολές.
Η μείωση αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας που το ενδιαφέρον ατονεί, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η θετική πορεία των αιτήσεων του εξωδικαστικού διαπιστώνεται στη σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο, όταν οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν μόλις 1.280 και οι υποβολές 1.713. Επίσης, τον περασμένο μήνα έγιναν 1.039 ρυθμίσεις, ύψους άνω των 322 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% συγκριτικά με τις 691 ρυθμίσεις του Αυγούστου 2023.
Στη θετική πορεία του μηχανισμού του εξωδικαστικού ως εργαλείου για τη ρύθμιση οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες ή funds), συνηγορεί κυρίως το γεγονός ότι τον Αύγουστο παρατηρείται σημαντική αύξηση του βαθμού αποδοχής από τους οφειλέτες της ρύθμισης που προκύπτει μέσα από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία το ποσοστό αποδοχής προσέγγισε το 99% και το ποσοστό απόρριψης ήταν μόλις 1%, όταν τους προηγούμενους μήνες το ποσοστό απόρριψης ήταν κοντά στο 20%. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο από τις 596 διμερείς ρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως γίνει αποδεκτές από τους χρηματοδοτικούς φορείς, οι απορρίψεις από τους οφειλέτες ήταν μόλις 6 (ποσοστό 1%), όταν τον Ιούλιο από τις 1.405 ρυθμίσεις απορρίφθηκαν οι 274 (ποσοστό 20%).
Τον περασμένο μήνα έγιναν 1.039 ρυθμίσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% συγκριτικά με τις 691 ρυθμίσεις του Αυγούστου 2023.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση που προκύπτει αυτοματοποιημένα μέσα από την πλατφόρμα, δεν υποχρεώνει ούτε τον οφειλέτη ούτε τον χρηματοδοτικό φορέα να αποδεχθεί τη λύση αυτή και η αύξηση του βαθμού αποδοχής της πρότασης που βγάζει ο αλγόριθμος, εφόσον επιβεβαιωθεί και τους επόμενους μήνες, πιστοποιεί μεταξύ άλλων και την ορθότητα των βελτιώσεων που νομοθετήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τις πολυμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν χρέη όχι μόνο προς τράπεζες και funds, αλλά και οφειλές προς το Δημόσιο, το ποσοστό απόρριψης από την πλευρά των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 5% από 25% τον Ιούλιο, εμφανίζοντας επίσης σημαντική βελτίωση. Συνολικά από τον περασμένο Μάρτιο, από τις 6.064 διμερείς ρυθμίσεις (οφειλές μόνο σε χρηματοδοτικούς φορείς) που είχαν εγκριθεί από τους servicers, οι οφειλέτες απέρριψαν τις 1.033 και από τις 6.070 πολυμερείς ρυθμίσεις (οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς και τράπεζες) απέρριψαν τις 1.599.
Σε υψηλό ποσοστό 70% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κυμαίνεται και η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων, με τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας να εμφανίζουν οι servicers (Intrum, Qquant, Cepal, Intrum κ.λπ.), ενώ μεταξύ 46%-70% είναι το ποσοστό αποδοχής των ρυθμίσεων από τις τράπεζες.
Η Γενική Γραμματεία συγκεντρώνει στοιχεία για τις αιτίες απόρριψης των ρυθμίσεων από την πλευρά των οφειλετών και όπως προκύπτει, το 62,67% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία, ενώ ένα ποσοστό 21,74% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν αποδίδεται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης». Από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων, το 21,3% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης. Ενα ποσοστό 10,56% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης και ένα 17,31% αφορά «άλλο λόγο», χωρίς να προσδιορίζεται.
Επιπροσθέτως, από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.