Αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Το κλίμα στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών παρέμεινε θετικό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τις αποδόσεις –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών που καταγράφηκαν στις αρχές Αυγούστου, στον απόηχο των ιδιαίτερα ασθενών στοιχείων Ιουλίου για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν να παρουσιάζουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να βρίσκεται περίπου 65% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά την 5η Αυγούστου υπό την πίεση των έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» της οικονομίας των ΗΠΑ. Βασικότερος παράγοντας των εξελίξεων αυτών αποτελεί η επικρατούσα άποψη της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα εισέλθει σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 18 Σεπτεμβρίου. Εντούτοις, η πορεία μείωσής τους θα είναι πιθανότατα πιο σταδιακή σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των επενδυτών στις αρχές Αυγούστου.

Επειτα από ισχυρή άνοδο το πρώτο τρίμηνο, τα στοιχεία πληθωρισμού δείχνουν συνεχιζόμενη ήπια επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, αν και ο κίνδυνος εκ νέου επιτάχυνσης δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Παράλληλα, ύστερα από μεγάλη περίοδο υψηλού βαθμού στενότητας, η αγορά εργασίας χάνει δυναμική. Ομως, οι γενικότερες συνθήκες στην αγορά δεν θεωρούνται παρόμοιες με αυτές που έχουν επικρατήσει στο παρελθόν σε περιόδους ύφεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες στις αρχές του προηγούμενου μήνα για τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης, θα μπορούσαν πιθανότατα να θεωρηθούν υπερβολικές. Ο λόγος των ανοιχτών θέσεων εργασίας ως προς τον αριθμό των ανέργων έχει υποχωρήσει στο 1,07, λίγο χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις, η αγορά συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και η άνοδος του ποσοστού ανεργίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, εν μέρει λόγω του υψηλού αριθμού μεταναστών, σε αντίθεση με το φαινόμενο μεγάλου αριθμού απολύσεων που έχουμε δει τους πρώτους μήνες σε περιόδους ύφεσης. Παράλληλα, η καταναλωτική δαπάνη –η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ– παραμένει ισχυρή, με την πραγματική προσωπική κατανάλωση (real PCE) να ενισχύεται με ρυθμό 0,4% μηνιαίως τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τον μέσο μηνιαίο ρυθμό 0,3% και 0,1% του δευτέρου και πρώτου τριμήνου αντίστοιχα.

*EUROBANK RESEARCH

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT