Το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που κρατούν την αξιολόγηση της Ελλάδας στη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της χώρας σε θετικές κυρίως λόγω των προσδοκιών της για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος, ενώ διατήρησε τη βαθμολογία στο BBB (low). Οπως τόνισε, το παρατεταμένο έλλειμμα της Ελλάδας στο ισοζύγιο αγαθών και η αυξημένη αρνητική Καθαρή Διεθνής Επενδυτική Θέση (NIIP), η οποία διαμορφώθηκε στο περίπου 139% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2024, επιβαρύνουν την εξωτερική θέση της και τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Μελλοντικά, αυτές οι ευπάθειες είναι πιθανό να υποχωρήσουν, αν και οριακά, με το εμπορικό έλλειμμα να μειώνεται σταδιακά, αλλά να παραμένει αυξημένο, ενώ το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί ως αποτέλεσμα των αποπληρωμών του δημόσιου χρέους και της ισχυρότερης ονομαστικής ανάπτυξης, όπως σημείωσε.
Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Otesat-Maritel
Σε αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της προχώρησε η Otesat-Maritel μετά την εξαγορά της από την Orbyt Global έναντι τιμήματος 8-10 εκατ. ευρώ. Στα νέα μέλη του δ.σ. της Otesat-Maritel, η οποία έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σ. Ευρυβιάδη, ανήκει ο Θ. Νικολόπουλος, πρόεδρος και ιδρυτής της Orbyt Global. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ πώλησε την Otesat-Maritel στο πλαίσιο της στρατηγικής για έμφαση στον βασικό τομέα της δραστηριότητάς του, με τις δορυφορικές επικοινωνίες για τη ναυτιλία να απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.
Το σιδηροδρομικό έργο Νέα Καρβάλη – Τοξότες
Aπό την ΤΕΡΝΑ προήλθε η μεγαλύτερη έκπτωση (27,63%) για το σιδηροδρομικό έργο Νέα Καρβάλη – Τοξότες, ύψους 193,2 εκατ. ευρώ, που δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ. Το έργο διεκδίκησαν επίσης η Ακτωρ, η Μetlen, η κοινοπραξία Κρήτης – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ και η Αβαξ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή μιας νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Ξάνθης (Ν. Καρβάλη – Τοξότες), μήκους 32 χλμ., όπως επίσης και μιας σύνδεσης από τη Ν. Καρβάλη προς το νέο εμπορευματικό λιμάνι της Καβάλας.
Βάση για βιομηχανική στρατηγική με όραμα
Την ελπίδα ότι η δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι θα αποτελέσει τη βάση για μια βιομηχανική στρατηγική με όραμα και θαρραλέες πολιτικές, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στους μεγάλους και διαρκώς εξελισσόμενους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, εξέφρασε ο ΣΕΒ με χθεσινή ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο. Ο ΣΕΒ, όπως σημειώνει, θα προχωρήσει σε μια ενδελεχή ανάλυση της έκθεσης Ντράγκι, των αξόνων και προτεραιοτήτων της, προκειμένου να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη δημόσια διαβούλευση για τις απαραίτητες πολιτικές, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Η έκθεση τονίζει την άμεση ανάγκη μεγάλης επενδυτικής κινητοποίησης προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η πτωτική πορεία», αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανάρτησή του.
Στα 51,3 ευρώ η τιμή – στόχος για Metlen
Tη σύσταση «buy», δίνοντας τιμή-στόχο στα 51,3 ευρώ, διατηρεί η NBG σε νέα της έκθεση για τη μετοχή της Metlen. Ο αναλυτής της NBG επισημαίνει ότι η σημερινή συγκυρία αποτελεί το ιδανικό σημείο εισόδου στη μετοχή της Metlen, καθώς μετά από ένα «σετ» ιδιαίτερα δυνατών αποτελεσμάτων (α΄ εξάμηνο 2024) και περιμένοντας ένα ακόμη δυνατότερο τρίτο τρίμηνο και ένα εν γένει πολύ δυνατό δεύτερο εξάμηνο 2024, αναμένει η μετοχή της εταιρείας να ανακάμψει δυναμικά το επόμενο διάστημα. Καταλύτες για την ανάκαμψη της Metlen αναμένεται να είναι τόσο το ελληνικό Utility (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας), όσο και τα νέα ρεκόρ κερδοφορίας στην M Renewable, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της (ΑΠΕ), τις κατασκευές και παραχωρήσεις, καθώς και στην M Power Projects (με οδηγό τα έργα διασύνδεσης). Σημαντικός καταλύτης για την NBG αναμένεται να είναι και μια πιθανή είσοδος της Metlen στον FTSE 100 του Λονδίνου μέσα στο 2025.