Περιορισμένο προδιαγράφεται το ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 181 αιτήσεις από ευάλωτα νοικοκυριά έχουν εγκριθεί προκειμένου να ενταχθούν στον φορέα που θα δημιουργηθεί. Αλλες 94 αιτήσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση και άλλες 530 σε αρχικό στάδιο, χωρίς δηλαδή να έχουν υποβληθεί ακόμη. Οσοι έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτοι και η ένταξή τους στον φορέα έχει εγκριθεί, λαμβάνουν ήδη στεγαστικό επίδομα από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσό που μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, αναμένεται να αυξηθεί στα 75 (125 ευρώ για το χαμηλό εισοδηματικό κλιμάκιο) έως τα 375 ευρώ.
Το χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των ευάλωτων δανειοληπτών που υπάρχει προς το παρόν δεν ματαιώνει την προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δρομολογεί την προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να λάβει δεσμευτικές προσφορές από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο ανάδοχος μεταξύ των δύο κοινοπραξιών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον θα επιλεγεί έως τα τέλη του χρόνου και στόχος είναι ο φορέας να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.
Υποψήφιοι επενδυτές με βάση τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι δύο κοινοπραξίες. Στην πρώτη συμμετέχουν οι Fortress, Bain, Christofferson και στη δεύτερη η Kaican Hellas (θυγατρική της Cepal) σε σύμπραξη με την Beaumont. Με δεδομένο το χαμηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ευάλωτα νοικοκυριά, ζητούμενο είναι το κατά πόσον οι υποψήφιοι επενδυτές θα προσέλθουν στην τελική φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν να επενδύσουν κεφάλαια για την απόκτηση των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών σε μια επένδυση που σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει, «δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό αντικείμενο». Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διατυπώνεται αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού και προς επίρρωση αυτής της θέσης δημοσίευσε τρεις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τους όρους και τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, τον καθορισμό της τιμής που θα μπορεί να την επαναγοράσει και τον καθορισμό του επιδόματος που θα λαμβάνει.
Η δημιουργία ενός φορέα, στον οποίο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή τα funds προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, προβλέπεται στον πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε από το 2020. Η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων τους διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουν να διαμένουν στο σπίτι που ήταν η πρώτη τους κατοικία, την κυριότητα της οποίας, όμως, θα πρέπει πρώτα να έχουν μεταβιβάσει στον φορέα. Για να μπορούν να διαμένουν στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα ενοίκιο, μέρος του οποίου θα επιδοτείται από το κράτος, όπως επιδοτούνται σήμερα αυτοί των οποίων έχει εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής τους, μέσω ενός προγράμματος που χαρακτηρίστηκε ως ενδιάμεσο καθώς αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στον φορέα.