Η απόδοση των μετοχών, των ομολόγων και του δολαρίου μετά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα εξαρτηθεί κυρίως από έναν παράγοντα: την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Η Fed προβλέπεται να ξεκινήσει σήμερα τις μειώσεις επιτοκίων, αφότου ενίσχυσε το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 20ετίας. Αναμένεται από τις αγορές μια νομισματική χαλάρωση περίπου 250 μονάδων βάσης έως τη λήξη του 2025, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μέσον όρο 4% τους έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων ενός κύκλου, εάν η οικονομία τελεί σε ύφεση, από το 1970 και μετά. Αυτό συγκρίνεται με άνοδο 14% για τον S&P 500 όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια σε περίοδο μη ύφεσης. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 18% από τις αρχές του 2024. «Με βάση τους προηγούμενους κύκλους χαλάρωσης, οι προσδοκίες μας για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων χωρίς οικονομική εξασθένηση θα ήταν εναρμονισμένες με τις ισχυρές αποδόσεις των μετοχών των αμερικανικών ομίλων», δήλωσε ο Τζέιμς Ρέιλι, αναλυτής στην Capital Economics.
Η αδυναμία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τροφοδότησε απότομες διακυμάνσεις στον S&P 500, ενώ οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο Brent να διαπραγματεύεται πλησίον των χαμηλότερων επιπέδων του από τα τέλη του 2021. Η αβεβαιότητα για το αν η ανάπτυξη απλώς υποχωρεί με κριτήριο τη μακροπρόθεσμη τάση της ή δείχνει σημάδια πιο σοβαρής επιβράδυνσης αποτυπώνεται στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες προεξοφλούν περικοπές επιτοκίων μεταξύ 25 ή 50 μονάδων βάσης ως εναρκτήρια κίνηση.
Τα ομόλογα, τώρα, εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια μιας υφεσιακής οικονομίας, διότι οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Το δολάριο, εν τω μεταξύ, τείνει να ενδυναμώνεται λιγότερο στην εν λόγω περίοδο, αν και η απόδοσή του θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες. Η οικονομία των ΗΠΑ, ειδικότερα, και οι ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών καθόριζαν σημαντικά την αντίδραση του δολαρίου σε έναν κύκλο χαλάρωσης. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό νόμισμα τείνει να έχει καλύτερη απόδοση από άλλα, όταν οι ΗΠΑ κάνουν περικοπές μαζί με ορισμένες κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Από την άλλη πλευρά, οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων, κατά τους οποίους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κινείται παράλληλα με σχετικά λίγες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καταλήγουν συχνά σε ασθενέστερη απόδοση του νομίσματος.