Στις τελευταίες διευθετήσεις για την έναρξη της δημοπρασίας που θα κρίνει ποιος από τους δύο μετόχους θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison προχωρούν HELLENiQ ENERGY και Edison. Πληροφορίες φέρουν τις δύο εταιρείες να έχουν καταλήξει στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διευθέτηση του «χωροταξικού» της αδειοδοτημένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη και του αγωγού σύνδεσής της με τον ΔΕΣΦΑ. Η HELLENiQ ENERGY θα υπογράψει σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας με την Elpedison και μία ακόμη σύμβαση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της νέας μονάδας, ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει η εταιρεία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία επί των όρων της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την πώληση/αγορά του 50% της εταιρείας μέσω προσφορών/αντιπροσφορών που αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις αγορές για την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ
Μίνι έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ελλάδα με την επανέκδοση, μέσω δημοπρασίας, του 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,375% (λήξης 15 Ιουνίου 2034) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, για την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη επανέκδοση του τίτλου, τον Ιούνιο, που είχαν αντληθεί 200 εκατ. ευρώ, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,56% έναντι 3,478% που ήταν κατά την έκδοσή του. Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2024 έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων, στις 16 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου.
Σε λειτουργία νέα εφαρμογή από το ΤΕΚΑ
Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φέρνει την επικουρική ασφάλιση στα χέρια των ασφαλισμένων, με μια νέα εφαρμογή μέσω της οποίας κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει συνεχή εποπτεία και έλεγχο του ατομικού του λογαριασμού από το κινητό του τηλέφωνο ή το tablet του. Με το myTEKA οι ασφαλισμένοι έχουν άμεση πρόσβαση στον ατομικό τους λογαριασμό, το ιστορικό εισφορών και τις κινήσεις του λογαριασμού τους, καθώς και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
Αλμα της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα
Σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2009-2017 (906 εκατ.) κινήθηκε η παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας, προσεγγίζοντας σε αξία σχεδόν τα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 από 1,9 δισ. ευρώ το 2022 και 953 εκατ. το 2017. Αυτό αναφέρει έρευνα του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ για τη φαρμακευτική αγορά το 2023. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι επενδύσεις που υλοποιούν ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και πολυεθνικές με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με το σύνολο του κλάδου να υλοποιεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026. Πρόκειται για παραγωγικές εγκαταστάσεις, καθώς και για κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.
Συνεργασία με το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Μνημόνιο κατανόησης προκειμένου να εργαστούν με στόχο την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου (IGC) υπέγραψαν χθες η Eurobank και το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC). Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικά σημεία εισόδου στην Ε.Ε. για ινδικές επιχειρήσεις και επενδυτές. Υπογράμμισε, επίσης, τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως δυναμικού κόμβου τεχνολογίας και έρευνας και πύλης επενδύσεων στην Ε.E., καθώς και τη διαφοροποιημένη οικονομία της Ελλάδας, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών για τους Ινδούς επενδυτές. Επισήμανε ότι η στρατηγική συνεργασία με το ICC αποτελεί μόνο μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο όμιλος Eurobank για την ενίσχυση της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Μεταξύ αυτών είναι η ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στη Βομβάη, αφού λάβει τις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.