Χιλιάδες φορολογουμένους αναζητεί η εφορία για να τους επιστρέψει 173 εκατ. ευρώ. Oπως αναφέρουν πηγές από τη φορολογική διοίκηση, τα ίχνη τους έχουν χαθεί από την εφορία και ουδείς εξ αυτών έχει παρουσιαστεί για να τα αναζητήσει. Συγκεκριμένα, το ποσό δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων έχει φθάσει να ανέλθει στα 605 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 233 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 372 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.
Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 233 εκατ. ευρώ, τα 173 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν όπως προαναφέρθηκε, ενώ το πραγματικό ποσό που έχει ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο διάστημα η εφορία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ. Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του χρόνου επιστροφών, ενώ υποστηρίζεται ότι θα μειωθεί και το ποσό των αζήτητων επιστροφών φόρων, καθώς και των εικονικών ποσών. Μάλιστα η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ θα κλείσει από τις αρχές του έτους τα παράθυρα της φοροδιαφυγής. Το κλείδωμα, χωρίς αποκλίσεις, των δηλώσεων ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα θα οδηγήσει και στη μείωση του κενού ΦΠΑ, που είναι ήδη στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα MyData. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του χρόνου επιστροφής φόρου.
Ετσι λοιπόν κανένας δεν θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδά του, αλλά αντίθετα θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του.
Συγκεκριμένα θα μπορεί μόνο να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει, αν και εφόσον έχει κόψει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία τυχόν δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ, π.χ. λόγω απώλειας σύνδεσης ή αν εκδόθηκαν χειρόγραφα λόγω κάποιας ειδικής εξαίρεσης (λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου κ.λπ.).
Ουσιαστικά, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία και με βάση αυτά θα φορολογούνται. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δείχνουν ότι τα υπέρογκα έξοδα που δήλωναν μέχρι πρότινος επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί αισθητά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα δηλωθέντα έσοδα.
Μέχρι πρότινος το ποσοστό απόκλισης ήταν 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων. Δηλαδή, τα στοιχεία που ανέβαιναν στα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούσαν να διορθωθούν σε ποσοστό 30%.