Στο 2,5% τοποθετεί η Capital Economics την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη κινήθηκε κοντά στο 2% το πρώτο εξάμηνο και οι πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό αν και λιγότερο θεαματικό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο, με τη δυνατή τουριστική περίοδο να βοηθά σημαντικά. Οπως εκτιμά, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,1% και στο 1,9% το 2025 και 2026, αντίστοιχα. Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα συνεχίσει την ισχυρή πτωτική τροχιά του, υποχωρώντας στο 154% του ΑΕΠ φέτος, στο 145% το επόμενο έτος και στο 139% του 2026, και αυτό αναμένεται να «προστατεύσει» τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Χρηματοδότηση στεγαστικών προγραμμάτων από ΕΤΕπ
Στη «μάχη» της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προσιτής στέγασης «ρίχνεται» πλέον και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Ιωάννη Τσακίρη, η ΕΤΕπ ξεκινάει και τις χρηματοδοτήσεις στεγαστικών προγραμμάτων σε μικρές πόλεις, αλλά και αναπτυξιακά έργα σε πόλεις όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις κατοικιών, με στόχο είτε την ανακατασκευή παλαιών κτιρίων είτε την ανάπτυξη νέων κατοικιών. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων και στην ελληνική αγορά.
Ενισχυμένος τζίρος για την Uber Hellas το 2023
Ενίσχυση τζίρου εμφάνισε η Uber Hellas στις υπηρεσίες υποστήριξης και μάρκετινγκ κατά το 2023 έναντι του 2022. Η εταιρική οντότητα, μέσω της οποίας η πολυεθνική δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενίσχυσε τον τζίρο κατά 24,5% σε 956.000 ευρώ και αύξησε κατά περισσότερο από δυόμισι φορές τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 67.300 ευρώ. Η συσσωρευμένη κερδοφορία ανέρχεται σε 227.700 ευρώ, με την εταιρεία να εμφανίζει κατά τη χρήση του 2023 δαπάνες ύψους 835.600 ευρώ.
Υψηλό ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο
Με κάλυψη πάνω από τρεις φορές και με μειωμένη απόδοση διενεργήθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Ιανουάριο, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 250 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές έφθασαν τα 924 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,11%, από 3,56% που είχε κινηθεί κατά το προηγούμενο reopening του τίτλου τον Ιούνιο. Πλέον το μέγεθος του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στα 4,7 δισ. ευρώ, με τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά να έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα. Αλλωστε, στόχος του ΟΔΔΗΧ με τις επανεκδόσεις είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Αύξηση των ρυθμίσεων για κόκκινα δάνεια
Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη μείωση των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. «Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναφέροντας μεταξύ των πρωτοβουλιών τις νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και την ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού και τον Αύγουστο του 2024 καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά 50,36%.