Πιέσεις στην Ε.Ε. για αλλαγές στους κανόνες AI

Πιέσεις στην Ε.Ε. για αλλαγές στους κανόνες AI

Υπό τον φόβο υπέρογκων προστίμων, τεχνολογικές εταιρείες ζητούν από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μια πιο ήπια προσέγγιση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο προκειμένου να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση στους ρυθμιστικούς κανόνες της τεχνητής νοημοσύνης, υπό τον φόβο υπέρογκων προστίμων.

Ηδη τον Μάιο στην Ε.Ε. υπήρξε συμφωνία για την πρώτη ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων στον κόσμο αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, έπειτα από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφορετικών ομάδων.

Ωστόσο, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι κώδικες πρακτικής εφαρμογής που συνοδεύουν τον νόμο παραμένει ασαφές πόσο αυστηρά θα εφαρμοστούν οι κανόνες γύρω από τα συστήματα όπως το ChatGPT της OpenAI και πόσες αγωγές για πνευματικά δικαιώματα και πρόστιμα πολλών δισ. ευρώ μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες. Η Ε.Ε. έχει καλέσει εταιρείες, ακαδημαϊκούς και άλλους να βοηθήσουν στη σύνταξη του κώδικα, λαμβάνοντας σχεδόν 1.000 αιτήσεις, έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κώδικας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι νομικά δεσμευτικός όταν τεθεί σε ισχύ στα τέλη του επόμενου έτους, αλλά θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν κατάλογο για έλεγχο που θα μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τους. Μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι ακολουθεί τον νόμο, ενώ αγνοεί τον κώδικα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα.

Εταιρείες όπως η Stability AI και η OpenAI έχουν αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η χρήση best seller βιβλίων ή φωτογραφικών αρχείων για την εκπαίδευση των μοντέλων τους χωρίς την άδεια των δημιουργών τους αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν με κάθε λεπτομέρεια τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Θεωρητικά, ένας δημιουργός περιεχομένου που ανακάλυψε ότι το έργο του χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση ενός μοντέλου AI μπορεί να είναι σε θέση να ζητήσει αποζημίωση.

Η OpenAI, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων της, έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει στις ομάδες εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Google έχει και αυτή υποβάλει αίτηση, ενώ και η Amazon δήλωσε ότι ελπίζει να συνεισφέρει στην τεχνογνωσία και να διασφαλίσει την επιτυχία του κώδικα πρακτικής.

Ο Μαξιμίλιαν Γκαντζ, επικεφαλής της πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη στο ίδρυμα Mozilla, στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο Firefox, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εταιρείες «κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τη διαφάνεια». Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν επικρίνει την Ε.Ε. ότι δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση της τεχνολογίας εις βάρος της καινοτομίας και όσοι έχουν αναλάβει τη σύνταξη του κειμένου του κώδικα πρακτικής θα κινηθούν στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού.

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου προστατευτισμού εντός της Ε.Ε., οι εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας ελπίζουν στην εισαγωγή εξαιρέσεων στον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα ωφελήσουν τις ανερχόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT