Πρόγραμμα επιδότησης σε ενεργοβόρες βιομηχανίες για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Oπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου χθες, κατά την παρουσίαση από το ΙΟΒΕ μελέτης για τη βιομηχανία χάρτου, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μπαταρίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να αποθηκεύουν ενέργεια τις ώρες που οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλές, για να τη χρησιμοποιήσουν τις βραδινές ώρες που οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος ρεύματος.
Το μέτρο υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας χάρτου που παρευρέθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου του ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας (ΕΒΙΧΕ), με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Το ενεργειακό κόστος αναδείχθηκε ως κυρίαρχο αίτημα του κλάδου στη συζήτηση που ακολούθησε παρουσία και της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Μάνη-Παπαδημητρίου, ενώ θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη με τα συναρμόδια υπουργεία και την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ).
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι το κόστος ενέργειας παραμένει σημαντικό βάρος για τις επιχειρήσεις, δεν συμμερίστηκε ωστόσο το μέγεθος των διαμαρτυριών της βιομηχανίας. Υποστήριξε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τη μέση τιμή στην Ευρώπη. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται επειγόντως ευρωπαϊκός συντονισμός για τη διασφάλιση καλύτερης λειτουργίας στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση των διασυνδέσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Σδούκου παραδέχθηκε ότι οι τιμές που πληρώνει η βιομηχανία για ηλεκτρική ενέργεια απέχουν πολύ από τα 60-65 ευρώ/MWh που ήταν την περίοδο προ κρίσης, έχουν ωστόσο αποκλιμακωθεί σημαντικά. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις του κλάδου, από 95 ευρώ/MWh το 2021, αυξήθηκε σε 145 ευρώ/MWh το 2022, αλλά μειώθηκε και πάλι σε 125 ευρώ/MWh το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 επανήλθε στα επίπεδα του 2021, δηλαδή στα 96 ευρώ/MWh. Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του χαρτιού έχει υψηλότερο μερίδιο δαπανών για ενεργειακά αγαθά στο σύνολο της μεταποίησης, ενώ σε σύγκριση με επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε. το μερίδιο δαπανών της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου είναι υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΧΕ Δημήτρης Θεοχάρης, με δεδομένο το υφεσιακό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου μετά τη μεγάλη εκτίναξη του τζίρου τους κατά την περίοδο της πανδημίας, υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.