Στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών εισέρχεται η ΔΕΗ

Στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών εισέρχεται η ΔΕΗ

Ιδρυσε τη θυγατρική e-mοney services με αρχικό κεφάλαιο 42 εκατ. ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών επεκτείνει τη βεντάλια των νέων δραστηριοτήτων της η ΔΕΗ, μετά τις τηλεπικοινωνίες, τα data centers και την τεχνητή νοημοσύνη. Στις 28 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση θυγατρικής με την επωνυμία ΔΕΗ e-mοney services και αρχικό κεφάλαιο 42 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, με έδρα το Μαρούσι, θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών και χρηματικής διαμεσολάβησης, στοχεύοντας στο ευρύ πελατολόγιο των 5,5 εκατ. νοικοκυριών που διαθέτει στην Ελλάδα και άλλων 3,1 εκατ. στη Ρουμανία, καθώς και το ευρύ πελατολόγιο της «Κωτσόβολος».

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η νέα εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες όπως τοποθέτηση και ανάληψη μετρητών σε λογαριασμούς πληρωμών, εκτέλεση πληρωμών, έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα, παγίων εντολών κ.ά. Η εταιρεία θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος κατά την έννοια του ν. 4021/2011, όπως ισχύει εκάστοτε, αναπτύσσοντας mobile app για καταθέσεις και πληρωμές. Καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της νέας εταιρείας ανέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αλέξανδρος Πατεράκης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα συστάθηκε η εταιρεία Data in Scale, η οποία ανήκει κατά 55% στην CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 45% στη ΔΕΗ, με τον οποίο η ΔΕΗ θα αναπτύξει την πρώτη επένδυση στον τομέα των data centers στα Σπάτα, ισχύος 25 MW. Αντικείμενο της Data In Scale, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, είναι τόσο η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση σε τρίτους και η παροχή υπηρεσιών σε πελάτες όσο και η συνεργασία με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλων διαστάσεων data center σε εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της Δυτικής Μακεδονίας τα οποία θα τροφοδοτούνται από την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει στην περιοχή.

Ο όμιλος το προηγούμενο διάστημα είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές του στις τηλεπικοινωνίες, στα data centers και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Είχε προηγηθεί στις 30 Ιουλίου η ίδρυση της θυγατρικής Olympus AI με σκοπό τη δραστηριοποίησή της εμπορικά σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η υλοποίηση εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, υποδομές για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, μάρκετινγκ και πωλήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων.

Οι βάσεις σ’ αυτό το… ταξίδι ψηφιοποίησης της ΔΕΗ τέθηκαν με την είσοδό της στην αγορά των οπτικών ινών και του 5G μέσω της ΔΕΗ Fiber Grid. Στόχος της ΔΕΗ Fiber Grid είναι το δίκτυο Fiber to the Home να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Ο συνολικότερος στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT