Στην απόκτηση τραπεζικής άδειας στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στοχεύει ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος Τιμούρ Τούρλοφ, CEO της εισηγμένης στον Nasdaq Freedom Holding Corp. και ιδρυτής της Freedom24, με σκοπό να μετατρέψει την εταιρεία του σε μια από τις μεγαλύτερες ψηφιακές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο πιο «εύκολος» και άμεσος τρόπος να το κάνει αυτό, όπως είπε στην «Κ», είναι μέσω της εξαγοράς μιας ευρωπαϊκής τράπεζας μικρού μεγέθους, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται στο ραντάρ του.
Η «Κ» συνάντησε τον Τούρλοφ στο γραφείο του στη Λεμεσό, στον επιβλητικό Freedom Tower, που αποτελεί και τη βάση του στην Ευρώπη, όπου και ξετύλιξε τα φιλόδοξα σχέδιά του για να ταράξει τα νερά της ψηφιακής τραπεζικής στην ήπειρο. Το όραμα και ο τελικός στόχος του είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει αναπτύξει ένα super app, μέσω του οποίου η Freedom24 θα παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες, όπως μικρά δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα, διάφορες υπηρεσίες retail, ηλεκτρονικού εμπορίου και ψυχαγωγίας, όπως αγορά τροφίμων, εισιτηρίων κ.ά. Μια εφαρμογή, ουσιαστικά, μέσω της οποίας ο κάθε ένας θα χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του για να αγοράζει (σχεδόν) τα πάντα, αλλά και να συναλλάσσεται μετοχές, κρυπτονομίσματα, αμοιβαία κεφάλαια, ETFs, καθώς και να πραγματοποιεί τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις.
Aλλωστε το πείραμα έχει ήδη γίνει και έχει πετύχει στο Καζακστάν, τη χώρα στην οποία ο Τούρλοφ επέλεξε να ζήσει με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους, από το 2011. Αν και γεννήθηκε στη Ρωσία, το 2022 απέκτησε την υπηκοότητα του Καζακστάν. Η Freedom Finance Kazakhstan αποτελεί πλέον την κορυφαία χρηματιστηριακή εταιρεία στην Κεντρική Ασία, προσφέροντας πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Η εφαρμογή Freedom Super App στο Καζακστάν παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες, ψηφιακή τραπεζική (στεγαστικά δάνεια, δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις), online πληρωμές, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ανταλλαγή συναλλάγματος, υπηρεσίες asset management, υπηρεσίες e-commerce, αγορά εισιτηρίων και πολλά άλλα.
Το 2015 ο Τούρλοφ έγινε ο κύριος μέτοχος της Freedom Holding Corp., στην οποία κατέχει μερίδιο 71%, υπό την ομπρέλα της οποίας έβαλε στη συνέχεια 14 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Freedom24, μια πλατφόρμα συναλλαγών η οποία έχει 300.000 πελάτες στην Ευρώπη και παρουσία σε 16 χώρες (22 διεθνώς), με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά. «Στόχος μου είναι στα επόμενα 5 χρόνια οι πελάτες μας στην Ευρώπη να είναι εκατομμύρια. Aλλωστε υπάρχει μεγάλος χώρος στην αγορά. Σήμερα κατέχουμε μερίδιο κάτω από το 1%», σημείωσε.
Το 2019 η Freedom Holding Corp. πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς εισήχθη στον Nasdaq, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ, από τα 874 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, καθώς η μετοχή της έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 640%, υπερβαίνοντας τα 100 δολάρια.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η Freedom Holding Corp. έχει επενδύσει σε πολλά υποσχόμενες startups στο Καζακστάν, έχοντας εξαγοράσει εταιρείες από τους κλάδους των ασφαλειών, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της συμβουλευτικής, της πληροφορικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των πληρωμών, χτίζοντας έτσι ένα οικοσύστημα εταιρειών που προσφέρει ψηφιακά διάφορες υπηρεσίες στη χώρα και δημιουργώντας παράλληλα μια τεράστια πλατφόρμα δεδομένων. Στόχος του είναι να εφαρμόσει αυτό το μοντέλο στην Ευρώπη. «Θέλουμε να γίνουμε ένας πολύ ορατός παίκτης στην Ευρώπη. Πέραν των χρηματιστηριακών υπηρεσιών που προσφέρουμε αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε μια ψηφιακή τράπεζα πλήρους κλίμακας με μια πολύ ισχυρή επενδυτική θυγατρική».
«Το κύριο μάθημα που πήραμε στην Κεντρική Ασία είναι ότι η καλύτερη προσέγγιση για να προσελκύσουμε τους πελάτες μας στην πλατφόρμα χρηματιστηριακής και επενδυτικής τραπεζικής μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλήρη ψηφιακή τράπεζα λιανικής», επισήμανε ο Καζάκος δισεκατομμυριούχος. Περίπου ό,τι έχει κάνει η Revolut. «Η Revolut ξεκίνησε με πληρωμές και μετά πρόσθεσε κάποια σχέδια αποταμίευσης, κρυπτονομίσματα, επενδύσεις. Σήμερα είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος e-sim operator και η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη. Αν και έχει 40 εκατομμύρια πελάτες, εξακολουθεί να κατέχει λιγότερο από το 10% της αγοράς. Οπότε υπάρχει μεγάλος ακόμη χώρος».
Oπως τόνισε ο Τούρλοφ, αυτή η ιδέα μιας ολοκληρωμένης σούπερ εφαρμογής είναι το μέλλον στην Ευρώπη. Ωστόσο χρειάζεται χρόνο. «Στο Καζακστάν χρειάστηκαν περισσότερα από έξι χρόνια για να φτάσουμε να έχουμε συλλέξει όλες αυτές τις υπηρεσίες σε μία μόνο εφαρμογή», όπως σημείωσε.
«Ελπίζω ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα λάβουμε τραπεζική άδεια και θα κάνουμε το πρώτο βήμα προσθέτοντας κάποια κλίμακα υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής, δάνεια, καταθέσεις, πληρωμές, πιστωτικές κάρτες στους πελάτες μας», σημειώνει ο Τούρλοφ. «Στη συνέχεια θα προσθέσουμε μίνι εφαρμογές, οι οποίες θα έλθουν έπειτα από συνεργασία –όχι εξαγορά– με εταιρείες σε διάφορους κλάδους, για ανταλλαγή δεδομένων και για πρόσβαση στη βάση πελατών, για στρατηγική συμμαχία και συνεργασίες. Μας ενδιαφέρει πολύ να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι ήδη κορυφαία αγορά για εμάς», τόνισε.