Η γραφειοκρατία βάζει λουκέτο στις μικρές ζυθοποιίες

Η γραφειοκρατία βάζει λουκέτο στις μικρές ζυθοποιίες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζυθοποιία και ειδικά οι μικροζυθοποιίες είναι ένας από τους λίγους κλάδους που άνθησαν μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ζυθοποιών Ευρώπης «Brewers of Europe» από μόλις 17 το 2011 έφτασαν τις 43 το 2017. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο αυτό δεν αρέσει στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομικών Γενικό Χημείο του Κράτους, που έχει καταρτίσει σχέδιο υπουργικής απόφασης αλλά και σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό και δαπανηρό σύστημα ελέγχου, καθώς και αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Πρόκειται για νομοθετήματα που, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών, απειλούν με κλείσιμο τουλάχιστον το 50% των νομίμως λειτουργούντων ζυθοποιείων της χώρας και ειδικά των μικρότερων, και επιστρέφουν το θεσμικό πλαίσιο στο νομοθετικό διάταγμα του 1923. Οι κυριότεροι περιορισμοί που προωθούνται είναι οι ακόλουθοι:

• Το ζυθοβραστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης, θα πρέπει να είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 1.000 λίτρων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήρια μικρότερου όγκου. Οι επιλογές που έχουν είναι είτε να βάλουν «λουκέτο» είτε να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις, κάτι δύσκολο ελλείψει κεφαλαίων και διότι οι περισσότερες από αυτές ξεκίνησαν να λειτουργούν μόλις πριν από τρία χρόνια. Η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών θεωρεί ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι και αντισυνταγματική.

• Υποχρέωση ογκομέτρησης (επίσης προβλέπεται στο άρθρο 3) από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών Σοφοκλής Παναγιώτου ανέφερε ότι το κόστος ανά δεξαμενή για την προαναφερθείσα διαδικασία υπολογίζεται σε 2.000-2.500 ευρώ.

• Το επάγγελμα του βυνοποιού γίνεται «κλειστό», καθώς σύμφωνα με το άρθρο 2, δικαίωμα παραγωγής βύνης έχουν πλέον μόνο τα ζυθοποιεία.

Στο σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπεται εξάλλου η υποχρέωση να έχουν τα ζυθοποιεία «κατάλληλο χώρο για τη στέγαση γραφείου προς χρήση από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών ελέγχου (σ.σ. εννοεί τους ελεγκτές του Δημοσίου), ως και τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου για την άσκηση του προβλεπόμενου ελέγχου».

«Το πρώτο που θέλουμε να διασφαλιστεί είναι το φορολογικό αντικείμενο. Υπάρχουν, όμως, σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου», τόνισε ο κ. Παναγιώτου. Επισήμανε δε, ότι η μπίρα είναι από τα λίγα προϊόντα που δεν υπήρχε φοροδιαφυγή μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εισπράχθηκαν τα προϋπολογισθέντα έσοδα και δεν υπήρξε απόκλιση, όπως στην περίπτωση άλλων αλκοολούχων ποτών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το άρθρο της προωθούμενης υπουργικής απόφασης που τιτλοφορείται «Μεταβατικές διατάξεις» δεν περιλαμβάνει τίποτα.

Τα επίμαχα σχέδια απεστάλησαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς την Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών μόλις τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, με καταληκτική προθεσμία για την αποστολή παρατηρήσεων από τις επιχειρήσεις την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Υστερα από αίτημα της Ενωσης δόθηκε παράταση μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ έχει ζητηθεί και μία μεγαλύτερη παράταση δύο μηνών, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει κάποια απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών. Xθες αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι «πρώτον, καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών και δεύτερον, καμία πρόταση τροποποίησης δεν έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου». Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «το υπουργείο Οικονομικών παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή