ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΣΕΒ στην Πάτρα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας

Επαφές ΣΕΒ στην Πάτρα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας

Η Πάτρα, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, ήταν ο δεύτερος σταθμός επαφών του ΣΕΒ με τους παραγωγικούς εκπροσώπους της περιφέρειας, που ξεκίνησε με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη και βασικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου Ευάγγελο Μυτιληναίο. Τη σκυτάλη στην Πάτρα πήρε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου) με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ) Κλεομένη Μπάρλο και τα μέλη του. Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο συνδέσμων, τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης και της αύξησης της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών ως προϋπόθεση για την οριστική και βιώσιμη έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι «η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν έναν δυναμικό περιφερειακό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία».

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ ξεκινάει μια μελέτη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, η οποία θα αναδείξει, μεταξύ άλλων, τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο του 12% στο ΑΕΠ της μεταποίησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος καθ. Κλεομένης Μπάρλος και τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν διεξοδικά για την υπάρχουσα κατάσταση, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την έλλειψη αλλά και τη μη ολοκλήρωση των υποδομών στην περιοχή (όπως είναι η ολοκλήρωση οδικών αξόνων, σιδηροδρομικό δίκτυο, φυσικό αέριο, εμπορικό λιμάνι, αεροδρόμιο κ.ά.). Επίσης, ο κ. Μπάρλος στάθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καθημερινά, όπως σε ζητήματα ενεργειακού κόστους, φορολογίας, μη μισθολογικού κόστους, αδειοδότησης και χρηματοδότησης, ζητήματα που, όπως τονίστηκε, ακόμα επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μεταποίησης και αποτελούν σημαντικά εμπόδια έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Επόμενος σταθμός του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της στρατηγικής πρωτοβουλίας με στόχο τη συλλογική έκφραση των παραγωγικών δυνάμεων όλης της επικράτειας, θα είναι ο Βόλος και η περιφέρεια της Θεσσαλίας, τη Δευτέρα στις 17 Δεκεμβρίου, με επικεφαλής τον κ. Μ. Τσαμάζ μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ.