Ρύθμιση για χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης μέσω του ΠΔΕ

Ρύθμιση για χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης μέσω του ΠΔΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και συζητήθηκε χθες με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Με αφορμή την εν λόγω ρύθμιση, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διασύνδεσης και απαντώντας εμμέσως στην Κομισιόν και στις αντιρρήσεις της στον σχεδιασμό βάσει του οποίου προχωράει ο ΑΔΜΗΕ, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά το MoU που υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ με τον Εuroasia τον Οκτώβριο του 2017, δεν κάνει οποιαδήποτε παρέκκλιση, καθώς επίσης και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει το PCI.

To νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κύρωση της από 20/11/2018 σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Energean Oil And Gas – Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και Καβάλα Oil Ανώνυμη Εταιρεία για την αξιοποίηση του υπόγειου κοιτάσματος στη νότια Καβάλα ως αποθήκη φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προβεί ήδη στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την προετοιμασία και διεξαγωγή της σχετικής διαδικασίας, ενώ επίκειται η έκδοση ΚΥΑ για την έναρξή της. Προκειμένου να αποφευχθεί σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων της νότιας Καβάλας μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στην Energean το 1999 και έληγε στις 23 Νοεμβρίου 2018 έως το 2020 και με δυνατότητα ενός ακόμη έτους με απόφαση του υπουργού Ενέργειας. Με άλλη διάταξη καταργείται το ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή) που επιβάρυνε τους προμηθευτές ρεύματος και το ειδικό τέλος λιγνίτη που επιβάρυνε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, υλοποιώντας σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο πλαίσιο της ενίσχυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ που διατίθενται προς πώληση.

Καλά νέα προβλέπει το νομοσχέδιο και για την ενεργοβόρα βιομηχανία. Καθώς τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2019 το νέο σχήμα μειωμένων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατ’ επιταγή των κατευθυντηρίων γραμμών της Ε.Ε.

Το νέο σχήμα θα προβλέπει επιβολή ελάχιστης δυνατής χρέωσης στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, με παράλληλη εφαρμογή εξατομικευμένου μεγίστου ορίου ετήσιας χρέωσης για κάθε επιχείρηση.

Τέλος, προβλέπεται η διάθεση ποσοστού των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τη στήριξη της μετάβασης των Περιφερειών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 6% ετησίως για μία τριετία, που αντιστοιχεί συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή