ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι αποθήκες Κ1 και Κ2 στο Θριάσιο

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι αποθήκες Κ1 και Κ2 στο Θριάσιο

Στην άσκηση του δικαιώματος παραχώρησης των αποθηκών Κ1 και Κ2 που βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο προχωράει εντός των επόμενων ημερών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η εταιρεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχει η συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) του 100% των μετοχών της εταιρείας, που συνήφθη τον Ιανουάριο του 2017 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ιταλικής Ferrovie dello Stato Italiano (FIS).

H εταιρεία καθυστέρησε στην άσκηση του δικαιώματός της, καθώς οι αποθήκες δεν είναι ακόμη έτοιμες προς χρήση. Στο εσωτερικό τους βρίσκονται εμπορεύματα του ΟΣΕ και κυρίως απουσιάζει η σιδηροδρομική γραμμή μήκους περίπου 300 μέτρων, προκειμένου το τρένο να φτάσει στο εσωτερικό των αποθηκών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ευλόγως οι Ιταλοί απέφυγαν να ενεργοποιήσουν το σχετικό δικαίωμα νωρίτερα από τον χρόνο που επέβαλε το SPA που συνήφθη τον Ιανουάριο του 2017 και ενεργοποιήθηκε τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης συνοδεύεται με ενοίκιο ύψους περίπου 190.000 ευρώ μηνιαίως –δηλαδή 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο–, το οποίο φυσικά η επιχείρηση δεν είχε κανένα λόγο να καταβάλει, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα δεν είναι αξιοποιήσιμες οι αποθήκες.

Σύμφωνα με το SPA, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τη σύμβαση 30ετούς παραχώρησης των αποθηκών Κ1 και Κ2 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σε άλλη περίπτωση, το δικαίωμα χάνεται και περιέρχεται στο Δημόσιο. Με τον νόμο που ψηφίσθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε., κοινή εταιρεία των ETBA BIΠE και Goldair, που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο (Θριάσιο Ι), απέκτησε το πρώτο δικαίωμα άρνησης. Ετσι, σε περίπτωση που δεν ασκούσε το δικαίωμα η TΡΑΙΝΟΣΕ, το ίδιο δικαίωμα θα περιερχόταν αυτοδικαίως στη ΘΕΚ Α.Ε.

Οι αποθήκες Κ1 και Κ2 είναι εμβληματικές, αφού με συνολική κάλυψη 56.000 τ.μ. θεωρούνται οι μεγαλύτερες της Νοτίου Ευρώπης. Για να φανεί το μέγεθος, αναφέρεται ότι ο αμέσως μεγαλύτερος χώρος αποθηκών στη χώρα μας καλύπτει έκταση περίπου 15.000 τ.μ. Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνεργασία με τους Ιταλούς μετόχους της, σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να αφήσει τις αποθήκες ανεκμετάλλευτες, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της, Φίλιππου Τσαλίδη, η εταιρεία πρόκειται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μίσθωσης των 1.300 στρεμμάτων του Θριάσιου Πεδίου (Θριάσιο ΙΙ) από τον ΟΣΕ. Η εταιρεία, με τις κινήσεις αυτές δείχνει ότι πέρα από τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενδιαφέρεται εξίσου και για τις εμπορευματικές.