Η αγροτεχνολογική startup Oliveex αναζητεί επενδυτές

Η αγροτεχνολογική startup Oliveex αναζητεί επενδυτές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που σκοπεύουν να επεκτείνουν τα προϊόντα τους μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναδεικνύεται η περιοχή του Βόλου. Νεοφυείς εταιρείες, όπως η Augmenta και η Centaur, ξεκινήσαν τα πρώτα τους ψηφιακά βήματα από την όμορφη θεσσαλική περιοχή μέσα από την ανάπτυξη συσκευών που «παντρεύουν» τον αγροτικό τομέα με την υψηλή τεχνολογία. Το προϊόν τους αποδείχθηκε τεχνολογικά καινοτόμο και έτσι, όπως γίνεται και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις δύο εταιρείες, επενδύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Αυτή την έκβαση επιδιώκει να έχει και το προϊόν αγροτεχνολογίας που αναπτύσσει η ομάδα της εταιρείας Oliveex με καταγωγή από τον Bόλο.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο Δημήτρης Γκαραγκούνης, η Oliveex ασχολείται με την επιτήρηση των συνθηκών στην αποθήκευση τροφίμων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση αισθητήρων που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία, οι οποίοι προσαρμόζονται στις δεξαμενές αποθήκευσης και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις κατάλληλες μετρήσεις για την ανάλυση της χημικής διαδικασίας ζύμωσης των τροφίμων. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή η τεχνογνωσία έχει εφαρμογή σε προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των fermented foods, δηλαδή σε εκείνα που υφίστανται τις περισσότερες ζυμώσεις κατά την ανάπτυξή τους. «Μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι η ελιά, το κρασί, η μπίρα και τα γαλακτοκομικά. Ετσι με την τεχνογνωσία που προτείνουμε, ο εκάστοτε παραγωγός μπορεί μέσα από τη διαδικτυακή του πλατφόρμα να δει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές των τροφίμων κατά τη διαδικασία της ζύμωσης».

Πολλές φορές, ωστόσο, η επέλαση της νέα τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα μπορεί να προκαλεί φόβο στους παραγωγούς. Και αυτό, είτε επειδή δεν είναι οι ίδιοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία είτε επειδή έχουν μια προτίμηση σε πιο παραδοσιακές μεθόδους επίβλεψης των τροφίμων. Σε αυτό ο κ. Γκαραγκούνης απαντά ότι «η λύση που προσφέρουμε είναι ένα plug-and-play σύστημα το οποίο δουλεύει ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη τεχνολογική κατάρτιση για να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι «το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι να έχει μια συσκευή με πρόσβαση στο Ιντερνετ είτε smartphone είτε κάποιον υπολογιστή, ώστε να λαμβάνει τις ειδοποιήσεις και τα αποτελέσματα από την ανάλυση της παραγωγής του». Αυτή την περίοδο, η εταιρεία δοκιμάζει το προϊόν σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές των fermented foods, τις επιτραπέζιες ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πιλοτικές δοκιμές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, μέσα από τη συνεργασία της Oliveex με τη βιομηχανία τυποποίησης βρώσιμης ελιάς Parthenon Olives SA, που εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 50 χώρες. Επίσης, τα πιλοτικά που αφορούν τα γαλακτοκομικά θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η εταιρεία προτίθεται να συνεργαστεί με την Karakanas Dairy Products, μια βιομηχανία στον Βόλο με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η γέννηση της τεχνολογικής τους ιδέας προήλθε μέσα από έναν προβληματισμό που εξέφρασε ένας εκ των ιδρυτών της Οliveex. «Ενας από τους ιδρυτές είναι παραγωγός ελιάς, και μέσα από μια συζήτηση είδαμε ότι, για ένα τόσο διαδεδομένο προϊόν, η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος μοιάζει ανακριβής και ξεπερασμένη για τη διαθέσιμη τεχνολογία της εποχής μας». Ετσι, άρχισαν να συλλαμβάνουν τις πτυχές του νέου προϊόντος και μέσα από ένα project που ανέπτυξαν ως φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ίδρυσαν την εταιρεία τον Νοέμβριο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή