Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στις Snam, Enagas, Fluxys

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στις Snam, Enagas, Fluxys

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά στον έλεγχο των Eυρωπαίων διαχειριστών Snam, Enagas και Fluxys πέρασε από χθες ο ΔΕΣΦΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του 66%, έναντι τιμήματος 535 εκατ. ευρώ. Τη συμφωνία χαιρέτισε η κοινοπραξία των νέων επενδυτών Senfluga Energy Infrastructure Holdings SA, επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική σημασία της ελληνικής εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή.

Με την υποστήριξη των Snam, Enagas και Fluxys ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί πλήρως τη στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, η οποία συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε η κοινοπραξία, με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της στην εγχώρια αγορά, τόνισε ότι θα προωθήσει καινοτόμους λύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, θα ενθαρρύνει την εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος, και θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων της χώρας.

Ορόσημο για τον όμιλο χαρακτήρισαν τα ΕΛΠΕ την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς, όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του για βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές του δραστηριότητες. «Για την ΕΛΠΕ είναι μια σημαντική συναλλαγή, καθώς εστιάζει πλέον στον εμπορικό τομέα τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φυσικού αερίου», τόνισε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος. Υπογράμμισε επίσης ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού των ΕΛΠΕ. Η αναλογία του τιμήματος για τα ΕΛΠΕ ανέρχεται στα 283,7 εκατ. ευρώ και για το ελληνικό Δημόσιο στα 251,3 εκατ. ευρώ. Για μια «στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης», έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι χθες περιήλθε στο υπουργείο το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για μια νέα εποχή για τον ΔΕΣΦΑ και παράλληλα μια νέα σελίδα για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή έκανε λόγο ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος. «Εχουμε εμπιστοσύνη στους νέους μετόχους και στα αναπτυξιακά σχέδια που θα υλοποιήσουν μεταφέροντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία τους και θα είμαστε κοντά τους όποτε το χρειαστούν», τόνισε ο κ. Ξενόφος.

Τη δέσμευση του Ταμείου να βοηθήσει όπου χρειάζεται εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό του ταμείου, των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ για την περαίωση της όλης διαδικασίας.

Χθες ορίστηκε και η νέα διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Πρόεδρος (που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης) ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Ζούνης, μεταλλειολόγος/μεταλλουργός μηχανικός και τεχνικός διευθυντής της Υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ Α.Ε. Διευθύνων σύμβουλος (ορίστηκε από την κοινοπραξία των νέων επενδυτών) ανέλαβε ο κ. Νικόλα Μπατιλάνα, ο οποίος από τον περασμένο μήνα ορίστηκε ως country manager της Snam στην Ελλάδα και εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή