Πρόωρη εξόφληση δανεισμού 122 εκατ. από τον όμιλο Μαΐλλη

Πρόωρη εξόφληση δανεισμού 122 εκατ. από τον όμιλο Μαΐλλη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων ύψους 142 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, πολύ πριν λήξουν οι σχετικές προθεσμίες, προχώρησε ο όμιλος Μαΐλλη, που από το 2014 έχει περάσει στον έλεγχο του δραστήριου και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG. Το γεγονός αναφέρεται από τραπεζικούς κύκλους ως «μία από τις πρώτες επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επιχείρηση και τους πιστωτές ομοίως».

Πριν από τέσσερα χρόνια

Στο τέλος του 2014, πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και ειδικότερα Εθνική, Alpha και Eurobank μαζί με τη γαλλική BNP Paribas, συμφώνησαν σε μια από τις μεγαλύτερες έως τότε αναδιαρθρώσεις χρέους ελληνικής επιχείρησης: προχώρησαν στην απομείωση σχεδόν κατά 50% του δανεισμού του ομίλου Μαΐλλη, μιας από τις λίγες ελληνικές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υλικών συσκευασίας.

Τότε, το 2014, η «Μαΐλλης» ελέω και της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, παρά την πολύ καλή θέση που είχε στη διεθνή αγορά (2η διεθνώς, στο secondary packaging). Είχε προηγηθεί μια πρώτη «σταθεροποιητική» αναδιάρθρωση του δανεισμού του της τάξης των 280 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία των δανειστών με κάποιον επενδυτή. Ο βασικός μέτοχος κ. Μιχάλης Μαΐλλης πέτυχε τότε να μειώσει τον δανεισμό της επιχείρησης κατά 75 εκατ., επιτρέποντας παράλληλα να περάσει και ο έλεγχος επί του μετοχικού κεφαλαίου στους δανειστές, ενώ το δικό του ποσοστό μειώθηκε από το 45% στο 10%, με τη διαφορά να κεφαλαιοποιείται υπέρ της εταιρείας και των τραπεζών. Ομως δεν εισήλθε επενδυτής σε εκείνη τη φάση.

Το fund HIG

Ετσι, απουσία δυνατότητας άντλησης νέων κεφαλαίων και με την κρίση να επιδεινώνεται, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε θετικά. Εως το 2014, όταν το αμερικανικό fund HIG, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού του γραφείου στο Αμβούργο (και νομικό σύμβουλο τον Δωρόθεο Σαμολαδά, της δικηγορικής εταιρείας Σαραντίτης), συμφώνησε τελικά με τις πιστώτριες τράπεζες σε ένα συνολικό «κούρεμα» 50%, το οποίο οδήγησε σε ουσιαστική εξυγίανση τον όμιλο Μαΐλλη, αλλά και σε σημαντικά ασφαλέστερη θέση τους δανειστές του. Ο ιδρυτής του ομίλου, επιχειρηματίας Μιχάλης Μαΐλλης, παρέμεινε και παραμένει ακόμα σήμερα πρόεδρός του, ενώ απολαύει διαχρονικά του σεβασμού των νέων μετόχων και της αναγνώρισης ως πρωτοπόρου επιχειρηματία στον τομέα της βιομηχανικής συσκευασίας, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος διεθνώς. Ο όμιλος Μαΐλλη το 2017 έκλεισε με κύκλο εργασιών της τάξης των 283 εκατ. ευρώ και κερδών EBITDA 26 εκατ.

Επιβράβευση

Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, τέσσερα χρόνια μετά, ο όμιλος Μαΐλλη επιβράβευσε όσους από το τραπεζικό σύστημα πίστεψαν και στήριξαν τη συμφωνία με την HIG προεξάρχοντος του Χρήστου Μεγάλου, CEO τότε της Eurobank, αλλά και του Θοδωρή Αθανασόπουλου διευθυντή NPLs της Alpha, αφού ο οφειλέτης τους αποπλήρωσε το σύνολο του δανεισμού του, έχοντας καταβάλει περίπου 20 εκατ. μέχρι το καλοκαίρι και μετά την πώληση μιας σημαντικής θυγατρικής εταιρείας του στον Καναδά, της Wulftec International, άλλα 122 εκατ., χθες Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή