Βολές κατά Ξανθού από φαρμακευτικές

Βολές κατά Ξανθού από φαρμακευτικές

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Σκληρή κριτική στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019 για το φάρμακο ασκεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2018 προήλθε αποκλειστικά από τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο Δημόσιο με τη μορφή του clawback.

Μάλιστα, σε έντονο ύφος ο σύνδεσμος επισήμανε ότι η πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει σε αυτήν την ενίσχυση «ούτε ένα ευρώ».

Επίσης, ανάλογη είναι η αντίδραση του συνδέσμου και όσον αφορά την κάλυψη των ανασφάλιστων, ζήτημα για το οποίο η φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Ειδικότερα, ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο κ. Ξανθός, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανέφερε πως το πρώτο ενδεκάμηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά του, ο ΣΦΕΕ έσπευσε να διευκρινίσει πως η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται με τα ποσά που επιστρέφουν ως clawback οι φαρμακευτικές εταιρείες, τονίζοντας ότι η πολιτεία από την πλευρά της δεν έχει συνεισφέρει στην κάλυψή τους. Μάλιστα, ειδικά για το θέμα των ανασφάλιστων, ο σύνδεσμος έχει αντιπροτείνει να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες τους από τα κονδύλια της πρόνοιας. Τέλος, ο ΣΦΕΕ τοποθετείται και στις εξαγγελίες του κ. Ξανθού σχετικά με την παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους για το 2019 καθώς και τη μείωση της συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Ο σύνδεσμος σχολίασε μεν θετικά τις κινήσεις αυτές, ωστόσο επισήμανε ότι δεν διευκρινίζεται από την πολιτεία πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παραπάνω παροχές. Πάγιο αίτημα των εταιρειών είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία παραμένει καθηλωμένη για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο στα 1,945 δισ. ευρώ από το 2016.