ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Grivalia περνούν οι πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος»

Στην Grivalia περνούν οι πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος»

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το επενδυτικό πρόγραμμα της Grivalia Properties, παρά το γεγονός ότι επίκειται η ένταξή της στον όμιλο της Eurobank και η διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας ως επενδυτική ακινήτων (ΑΕΕΑΠ). Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, επήλθε συμφωνία με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand Real Estate για την εξαγορά και του τρίτου σκέλους της επένδυσης ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η τελευταία, για την πλήρη ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά. Μέχρι σήμερα, η Grivalia είχε συμμετάσχει από το στάδιο της ανάπτυξης στις δύο πρώτες φάσεις της ανάπλασης, κάτι που θα γίνει εντέλει και για την τρίτη φάση, παρότι υπήρχε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές.

Οπως προκύπτει, η Grivalia θα επενδύσει 5,04 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της κατά 49% στην εταιρεία Piraeus Port Plaza 3, η οποία είναι κάτοχος του κτιρίου που στέγαζε το παλιό εργοστάσιο της «Παπαστράτος». Μάλιστα, έχει ήδη προσυμφωνήσει να αποκτήσει και το υπόλοιπο 51% της εν λόγω εταιρείας από την Dimand Real Estate, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και του συγκεκριμένου τμήματος. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, το ακίνητο θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί από πρώην βιομηχανικό χώρο σε συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και θέσεων στάθμευσης σύγχρονων προδιαγραφών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, συνολικής επιφάνειας 43.992 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων). Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αν και αρχικά η πρόθεση των επενδυτών ήταν η ανάπτυξη κτιρίου γραφείων επιφάνειας ανωδομής 30.000 τ.μ., αλλά και ξενοδοχειακού συγκροτήματος 18.000 τ.μ. (το κτίριο γραφείων βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή), δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση για το ξενοδοχείο, λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης που έχει προκύψει για μίσθωση χώρων γραφείων. Αν τελικά επιλεγεί να αναπτυχθεί και εκεί κτίριο γραφείων, τότε το σύνολο των εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» θα έχει μετατραπεί σε ένα συγκρότημα σύγχρονων κτιρίων γραφείων στο κέντρο του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάπλασης με την ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου κτιρίου γραφείων 11.000 τ.μ., που δημιουργήθηκε στη θέση όπου βρίσκονταν οι παλιές αποθήκες της «Παπαστράτος» (Κτίριο Βόμβα). Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη μετατροπή του εν λόγω ακινήτου σε κτίριο γραφείων ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ είναι εξ ολοκλήρου μισθωμένο στην εταιρεία Teleperformance. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει επίσης περάσει στον πλήρη έλεγχο της Grivalia, καθώς η εισηγμένη προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση και του υπόλοιπου 50% των μετοχών της ιδιοκτήτριας του ακινήτου εταιρείας Piraeus Port Plaza I, στην οποία κατείχε ήδη το 50% από τον Οκτώβριο του 2016. Το τίμημα υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 3,87 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η εταιρεία συμμετέχει και στο Piraeus Port Plaza II που αφορά την αξιοποίηση δύο οικοδομικών τετραγώνων, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της «Παπαστράτος» και το λιθογραφείο, όπου γινόταν η εκτύπωση των πακέτων των τσιγάρων. Η εν λόγω ανάπτυξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Πριν από λίγες ημέρες, η Grivalia οριστικοποίησε και την εξαγορά του 49% της Value Τουριστική Α.Ε., εταιρείας συμφερόντων της Dimand, η οποία απέκτησε πρόσφατα το κτίριο γραφείων που στέγαζε στο παρελθόν την έδρα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στον Νέο Κόσμο. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου, το οποίο θα διατηρήσει τη χρήση γραφείων, η Grivalia θα προβεί στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Value, εντάσσοντας ένα ακόμα σύγχρονο κτίριο γραφείων στο χαρτοφυλάκιό της.