Μέσω της δικαστικής οδού θα λυθούν οι διαφορές ΔΕΗ και Χαλυβουργικής

Μέσω της δικαστικής οδού θα λυθούν οι διαφορές ΔΕΗ και Χαλυβουργικής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους η ΔΕΗ και η Χαλυβουργική σε ό,τι αφορά τυχόν παραβίαση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης για την παροχή φθηνού ρεύματος. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε επισημάνει πως η Χαλυβουργική εξακολουθούσε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μετά τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητάς της, το 2015. Αφηνε, δε, να εννοηθεί ότι ενδεχομένως είχε παραβιάσει τους όρους της σύμβασης παροχής ρεύματος σε χαμηλή τιμή, καθώς αυτή αφορούσε την παραγωγή χάλυβα.

Απαντώντας, η διοίκηση της Χαλυβουργικής με σκληρή ανακοίνωσή της, στις 30 Δεκεμβρίου, κατηγόρησε τη ΔΕΗ για το υψηλό κόστος ρεύματος και τις αυθαίρετες, όπως τις χαρακτηρίζει αυξήσεις, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας αυτών, επιβαρύνθηκε παράνομα με 7,16 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2013. Επίσης, υποστηρίζει πως η οφειλή ύψους 31,8 εκατ. είναι πλασματική, καθώς η ΔΕΗ σε αυτό περιλαμβάνει το πιο πάνω ποσό των 7,16 εκατ. καθώς επίσης 2,3 εκατ. που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση και τόκους ύψους 1,66 εκατ. «Για τον λόγο αυτόν στις 20.3.2015 καλέσαμε τη ΔEΗ προς εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς, σύμφωνα με τη μεταξύ μας σύμβαση. Παρά ταύτα, η ΔΕH δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», υποστήριζε η Χαλυβουργική.

Επίσης, άφηνε αιχμές για διακριτική μεταχείριση της Χαλυβουργικής έναντι άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών. «…Είναι απορίας άξιον το τι έχει γίνει από την πλευρά της ΔEΗ με βασικό ανταγωνιστή μας, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez, τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε στη ΔEΗ 40 εκατ. ευρώ», σημείωνε.

«Εν όψει αυτών των λόγων και των όποιων σκοπιμοτήτων “κατανοούμε” τις ενέργειες της ΔEΗ και τη συκοφάντηση της Χαλυβουργικής με ανακοινώσεις όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου. Οφείλουμε, ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής –και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο– απόφασης της ΔEΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων.

Μέχρι τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιαστεί.

Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματά της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της», κατέληγε η εταιρεία.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Χαλυβουργικής κύκλοι της ΔΕΗ σημείωναν: «Είναι φανερό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής “δεν μιλά για την ταμπακιέρα”, δηλαδή τι παράγει τόσα χρόνια, με τι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και πού διαθέτει την παραγωγή. Θα ανέμενε κανείς από μια τέτοια εταιρεία μια άλλη συμπεριφορά, αντάξια της ιστορίας της και όχι να επικαλείται ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τη Χαλυβουργική, όλα θα απαντηθούν και θα λυθούν μέσω της δικαστικής οδού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή